Milyen elemek teszik teljessé háztetőnket? 1. rész

A tető az egyik legösszetettebb épületszerkezet kialakítását és funkcióját tekintve egyaránt. Bár a leglátványosabb elemei a tetőcserepek és az ablakok lehetnek, de komplex rendszer révén számtalan további alkotóelemre szükség van még. A ház és a tető formája, fekvése, földrajzi, regionális tájolása és az ott uralkodó időjárási viszonyok együtt határozzák meg, hogy pontosan milyen rendszerelemek kellenek. Sorozatunk első részében ebbe a szerteágazó világba kalauzoljuk el. 

A cseréptől az apró rendszerelemekig

A legfontosabb kihívások közé tartozik a tetőknél a nedvesség bejutásának megakadályozása, amiben nagyon fontos tényező lehet a választott cserép anyaga és minősége. A betoncserép például akár hétszer mérettartóbb lehet a kerámiánál, így a csapadék is nehezebben jut be az utóbbiba. A tökéletes vízzáróság elérése érdekében érdemes tehát tartós cserepet választani és tetőfóliát is használni. Fontos még gondoskodni a megfelelő átszellőzésről és idomcserepekről is. 

Szükség lehet a tetőfelület áttörésére is, legyen szó antennakibúvóról, kéményátvezetésről, csatornakiszellőztető egységről vagy akár tetőkibúvó ablakról. A téli biztonság megőrzése érdekében a tetőrendszerek szerves részét képezi továbbá a hófogó vagy hófogórács, illetve a tetőn való biztonságos közlekedést lehetővé tévő lépcsőfokok, tetőjárda-elemek is. A tető hőszigetelésről sem feledkezhetünk meg abban az esetben, ha a tető lakott tér. 

Bramac csatornakiszellőztető egység

Talán bele se gondolunk, de a tetőhéjalásnak nemcsak sík felületeket kell beborítania, hanem a tetőgerincet és a hajlatokat (vápákat) is. Cserépfedésnél a gerincet a kúpcserép és az elhagyhatatlan kúpalátét zárja le, míg a vápát általában fémszerkezettel alakítják ki.  A tetőrendszereket kialakító rendszermestereknek és tetőfedőknek köszönhetően tökéletesen együtt dolgozó elemekből áll majd össze tetőnk, amely így problémamentesen tölti be igen összetett feladatát. 

Társ az eső elleni védelemben

A tetőről való csapadékelvezetés igen komoly feladat: ahhoz biztosítani kell a víz szabad útját a tetősíkokról az eresz irányába, vagy éppen a vápákba és onnan az ereszcsatornába, majd a lefolyócsövön át a csapadékcsatornába vagy a szabadba. Az ereszcsatornák kialakítása változatos lehet, a klasszikus, leginkább elterjedt függő ereszcsatornától az attikacsatornáig. Anyaguk általában fém, bár készülhet PVC-ből is. Itt is számos kiegészítő elemmel találkozhatunk, mint amilyen a hattyúnyak és a kifolyókönyök. 

A következő videóban Kövecses Tamás, a BMI Bramac Rendszermestere a minőségi ereszcsatorna ismérveire és előnyeire hívja fel a figyelmet, óva intve mindenkit a vékony, gyenge anyagból készült csatornáktól: 

 

Fémszerkezetek ezeken kívül is találhatók a tetőn, még akkor is, ha nem fémlemez fedést választottunk. Ezek közé tartoznak például a kémény- és falszegélyek vagy a párkánylefedések, amelyek célja szintén a csapadék és az elemek hatásai elleni védelem. A kémény- és falszegélyt alumínium rácserősítéses szintetikus kaucsuk tekercses elemmel is megoldhatjuk, ami jól nyújtható és a tető esetleges mozgásait is jól követi. 

A következő részben arról írunk, hogy hogyan juttathatunk több fényt tetőterünkbe, és hogyan érdemes a nyári villámokat távol tartani házunktól. 

Bramac

 


Ezt a bejegyzést 2020. március 29-én publikáltuk.