Milyen extra hőszigetelő kiegészítők léteznek tetőablakhoz?

A hideg elleni védekezés érdekében ősszel és télen természetesnek tekintjük, hogy rétegesen öltözködünk. Annak érdekében, hogy minél kevesebb bőrfelületünk érintkezzen a csípős levegővel, kesztyűt és sapkát húzunk, sálat tekerünk a nyakunk köré, felhúzzuk a kapucnit. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tetőablak hőszigetelését fokozzuk? Most erről írtunk.

 

Arról már olvashattál a blogon, hogy milyen hőszigetelésű tetőablakok léteznek, és hogyan tájékozódhatsz róluk. Elevenítsük fel az ismereteinket: mind a nyílászáró tokja, mind az üvegezés U-értéke befolyásolja a teljes szerkezet energetikai teljesítményét. Az U-érték nem más, mint a hőátbocsátási tényező minősítése. Azt mutatja meg, hogy mennyi a hővesztés 1 négyzetméter felületen, ha a felület két oldala közötti hőmérsékletkülönbség 1 C° (vagy 1K). Minél alacsonyabb az U-érték, annál jobb a hőszigetelés. A VELUX tetőablakok közül a kiváló ár-érték aránnyal rendelkező, 3-rétegű üvegezésű Standard tetőtéri ablakok is energiatakarékosak. Ugyanakkor ezt lehet tovább fokozni az extra energiahatékony vagy extra hő-és hangszigetelő üvegezésű Standanrd Plus és Premium tetőtéri ablakokkal.

A tok állapotán és az üvegezésen túl létezik még megoldás a hőszigetelés felturbózására. A tetőablakra kívülre szerelt redőny a leghatékonyabb extra téli hőszigetelés (és nyári hő- és napvédelem).  A fagyos hidegben leengedve ez az első külső réteg, ami közvetlenül érintkezik a hideg kültéri levegővel. Tehát páncélként véd a zord időjárástól, szigetel a hideg ellen, így megakadályozza a beltér túlzott lehűlését. (Természetesen nyáron is szuperül funkcionál, hiszen akkor pedig ennek felületét érik direkt a napsugarak, így nem az üveget forrósítják fel. Ennek köszönhetően akár 6 fokkal is alacsonyabb lehet a beltéri hőmérséklet.) A VELUX redőnyökről itt találsz bővebb információt.  

A VELUX árnyékolók és redőnyök a sötétítéstől a tökéletes fényzárásig és a hőszabályozásig kínálnak megoldásokat. 

 


Ezt a bejegyzést 2022. október 17-én tettük közzé.