Milyen kiadásokkal kalkuláljunk új otthon esetén 2022-ben? 1. rész

Elkerülhetetlenné vált otthonunk felújítása? Lakásvásárlás előtt állunk? Mielőtt a lakásprojektbe belevágnánk, érdemes jó pár dolgot megtenni, mert könnyen előfordulhat, hogy az amúgy is borsos építőipari árak a kétszeresükre nőnek az átalakítás végére, már ha egyáltalán maradéktalanul befejeződik a kivitelezés. Lássuk, mire ügyeljünk!

Lakásvásárlás előtt feltétlenül vigyünk magunkkal, építészt vagy belsőépítészt vagy statikust, aki őszintén el fogja nekünk mondani, hogy érdemes-e megvenni az ingatlant. Felvilágosít bennünket, hogy mik az elavult, leamortizálódott elemei az épületnek, lakásnak, amiket feltétlenül cserélni, javítani kell. Ez azért is hasznos, mert így kiderül, ezek nagyságrendileg mekkora kiadást jelentenek nekünk. Amennyiben ez bevállalható, és még a szerkezeti felújítás mellett a dizájnt érintő felújításra is marad biztosan elegendő pénzünk, és sikerült megtalálni az ideális belsőépítészt, lakberendezőt és kivitelezőket vagy generálkivtelezőt, akkor vágjunk bele a felújításba! 

Milyen felújítási költségekkel kell kalkulálni az új burkolaton túl? 

  • A víz-, hő- és hangszigetelés egy régi házban pár évtized után elavulhat, amortizálódhat (már, ha egyáltalán volt benne). Az újépítésű lakásokban pedig gyakran ezen spórolnak a kivitelezők, így vagy „kifelejtik” vagy elégtelenül, nem a terveknek megfelelően és nem a kiírt anyagokból építik, visszaélve a vásárlók jóhiszeműségével és hozzá nem értésével. 
  • A szigetelés mellett a nyílászárók állapota is meghatározza, hogy mekkora lesz a hűtés- vagy éppen a fűtésszámlánk. A nyílászárócsere és az utólagos szigetelés is igen drága mulatság. 
  • Ugyanez igaz az elektromos hálózatra, gépészeti- és csatornarendszerre is. A 30-40 éves elektromos vezetékek nem biztos, hogy megbirkóznak a mai kor gépeinek áramszükségletével, energiaigényével. A vízvezetékcsövek akár ólmot is tartalmazhatnak. A konyha és fürdőszobák pedig lehet, hogy nincsenek rákötve a csatornahálózatra. A távfűtéses lakásokan, társasházakban, lakóparkokban pedig csak fűtési szezonon kívül lehet a rendszer leeresztésével járó fűtéskorszerűsítést elvégezni, így az ütemezésnél ezt feltétlenül szem előtt kell tartani! (Persze egyéni költségen lehet kérvényezni a rendszer leeresztését, de ez a lépés nemcsak plusz kiadást jelent, de megalapozza a szomszédokkal való viszonyt is, hiszen ha leereszteted a rendszert, az alattad és feletted lévő összes lakásnál kikapcsolják a fűtést.) 
  • A fűtésrendszerek tekintetében a hagyományos kazánokat ma már csak kondenzációs kazánra lehet cserélni, ehhez pedig a béleletlen kéményeket ki kell béleltetni, ami igen magas összeget jelent. 
  • Tudnunk kell azt is, hogy a napelem ráköthető-e a jelenlegi hálózatunkra vagy korszerűsíteni, bővíteni kell-e hozzá. 
  • Az elektromos hálózat bővítése, a gázvezetékek átalakítása, a kémény változtatása esetében ráadásul hosszabb átfutási idővel járhat, mert csak minősített kivitelező végezheti és tervezéssel, engedélyeztetéssel járhat.
  • Az állami támogatás, pályázati pénz, hitel is időigényes, ezzel is számolni kell!  

Fontos kideríteni, hogy ezekhez a területekhez hozzá kell-e nyúlni, és ha igen, akkor marad-e pénz falmozgatásra, esetleges funkciócserékre, helyiségcserékre, új burkolatokra, szaniterekre, világítótestekre, bútorokra, festésre és dekorokra.  

A vásárlás, átépítés, felújítás előtt tehát mindenképpen összesítenünk kell a kiadásokat, ami persze újabb problémát vet fel, hiszen az árajánlatokat csak a pontos tervek kézhezvétele után tudják forintra kiszámítani a kivitelezők. Ráadásul manapság nem is igen tudják az árajánlatukat pár napnál, esetleg pár hétnél tovább fenntartani, mert az építőanyag árak folyamatosan emelkednek.  

Fontos, hogy lehetőség szerint minden egyes szakmától, mestertől kérjünk árajánlatot, és ezeket a beérkezett árajánlatokat adjuk is össze. Ez néha hónapokat vesz igénybe.  

 

Tarts velünk a cikkünk folytatásában is, ahol további várható kiadásokról hull le a lepel! 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a cikket 2022. január 24-én tettük közzé.