Milyen kiadásokkal kalkuláljunk új otthon esetén 2022-ben? 2. rész

A bejegyzésünk első részéből már megismerhettél számos olyan várható költséget, amivel az új burkolaton felül kalkulálhatsz. Most folytatjuk a sort, hogy még pontosabban tervezhess. 

 

A belsőépítészeti tervek akár több hétig, hónapig készülhetnek. A jó tervezőre eleve szintén heteket, hónapokat kell várni. A jó mesterekre minimum 3-6 hónap az átlagos várakozási idő, így ha jobban belegondolunk, a felújítás előtt már egy évvel érdemes a tervezőt, tervezőket felkeresni!  

Egy jó tervezőnek, ha elmondjuk, mi mindenen szeretnénk változtatni, már ott ketyeg a számláló a fejében, hogy ebből mi fér bele a költségvetésbe, így tud nekünk szólni, ha tovább szeretnénk nyújtózkodni, mint ameddig a takarónk ér.  

A tervező és a kivitelezők segítenek majd eligazodni, dönteni abban, hogy mi legyen a fontossági sorrend, és mi fér bele az átalakításba, felújításba a tervezett kereten belül. Abban is segíteni fognak, hogy mi az ideális sorrend, mit mi után kell készíteni, továbbá, hogy az elképzeléseink kivitelezhetők-e úgy, hogy otthon lakunk az átalakítás idején vagy pedig muszáj elköltöznünk.  

A generálkivitelező választása nagyobb költséggel jár, de összeségében az egymásra ujjal mutogató egyedi kivitelezők néha még ennél is nagyobb költségeket generálnak nekünk végül, így érdemes mégis az előbbiben gondolkodni.  

Óriási szakember hiány van Magyarországon, és a felhozatal is eléggé felhígult, így leginkább ajánlások alapján érdemes megbízni valakit, de olyankor is érdemes referenciamunkákat megtekinteni, beszélgetni a felújított lakás tulajdonosával, ha ez lehetséges. 

Ha forintra ki van számolva a pénzünk, akkor sajnos kénytelenek leszünk mi is tevékenyen részt venni a folyamatban: vagy kétkezi munkával vagy a logisztikával, szervezéssel, szállítmányozással, vagy utána járással, az összes folyamat figyelemmel kísérésével, ellenőrzésével, illetve akár mindezekkel együtt.                       

Az előkészületekbe természetesen az inspirálódás is beletartozik. A tervezőt csak akkor érdemes felkeresni, ha legalább 2-3 inspirációs képet tudunk neki mutatni a hőn áhított otthonról, és ha már pontosan tudjuk, hogy mihez szeretnénk hozzányúlni és mihez nem.  

És végül, de nem utolsósorban fontos tudni, hogy a felújítás is hónapokig (rossz esetben néha sajnos évekig) tart, így csak akkor érdemes belevágni, ha elég erőt érzünk hozzá, ha a család életébe belefér, ha van hova költöznünk ez alatt, és ha elég stabil a párkapcsolatunk. Sajnos most olyan időket élünk, amikor nem a megrendelő diktál… 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a cikket 2022. január 27-én tettük közzé.