Milyen új családtámogatási kedvezmények érhetők el 2021-ben?

2021-ben is kapnak támogatást a családi fészekrakók, sőt, a családi otthonteremtési kedvezmény több irányba is bővült.  Cikkünkben összeszedtük az újdonságokat, kezdve a többgenerációs CSOK-tól, az áfakedvezményeken át egészen az illetékmentességig és felújítási támogatásokig.

Többgenerációs CSOK 

A gyerekvállalás küszöbén álló, vagy már gyermeket nevelő párok akár 10 millió forintért is pályázhatnak tetőtér beépítésére, amennyiben ezáltal többgenerációs otthont hoznak létre, különálló tetőtéri lakással. A többgenerációs CSOK-kal kapcsolatos előírásokról ebben a cikkünkben már írtunk korábbanItt pedig olyan 8 érvet sorakoztattunk fel a tetőtér-beépítés mellett, ami garantáltan elgondolkodtat bárkit a felfelé költözést illetően.  

Illetékmentesség CSOK igényléssel 

Idéntől illetékmentesség jár CSOK-kal vásárolt, épített vagy bővített, új vagy használt lakásokra. A bővítés során, amennyiben nem különálló lakásként funkcionáló tetőtér jön létre, úgy használt lakás bővítésére vonatkozó CSOK-ot lehet igényleni, ami szintén illetékmentes lett 

5%-os áfa 

27% helyett csak 5%-os áfa terheli minden új ingatlan vásárlását vagy építését 2022 év végéig.  Az 5%-os áfakulcs minden építési engedélyre vonatkozik, amit eddig a határidőig megadnak. Így a határidő után épülő, de még a határidőn belüli elfogadott építési engedélyű új lakások is élvezik a kedvezményt. 

5%-os áfa visszaigénylése 

Akik új építésű ingatlant CSOK támogatással vásárolnak vagy építenek, az 5%-os áfát a CSOK igénylése során egyúttal vissza is igényelhetik, így teljesen áfamentesen juthatnak új építésű otthonukhoz.  

50%-os felújítási támogatás 

Ahogy arról már korábbi cikkünkben részletesebben írtunk, a lakásfelújítás árának 50%-át, maximum 3 millió Ft-ot vissza lehet igényleni az Otthonfelújítási Támogatás keretébenA felújítási támogatás vonatkozik a tetőtér korszerűsítésére is, így nyílászárók, tetőablakok korszerűsítésére, cseréjére is. 

Kamattámogatott hitel felújításra 

Mivel az Otthonfelújítási támogatás csak a munkálatokat és anyagköltséget igazoló számlák benyújtásával igényelhető - tehát utólagosan -, így az állam kamattámogatott hitellel támogatja a felújítókat. Ennek értelmében maximum 10 éves futamidővel, fix 3%-os kamatozású, kamattámogatott hitelt bocsát ki számukra. Így azok is gondolkodhatnak otthonunk korszerűsítésén, akiknek nem áll rendelkezésére önerőből a teljes felújítás összege. Mindenekelőtt viszont érdemes részletesen tájékozódni az igénylés feltételeiről, a pályázat pontos kiírásáról, hogy a felújítás maximumára vonatkozzon a munkálatok végén a támogatás! 

 

Te is beépítenéd/felújítanád a tetőtered?

Ezt a bejegyzést 2021. február 6-án publikáltuk.