Mire építsd az új házad?

A kérdésre több válasz adható: sziklára, alaptestre, okos döntések sorozatára, stabil pénzügyi alapra stb. De mi az a vizsgálat, mely elengedhetetlen része annak, hogy a házad tervezése, maga az épület biztonságban legyen.

 

Mi a Talajmechanikai szakvélemény, mi a vizsgálat folyamata? 

Blogjainkban már írtunk a talajmechanikáról. A Talajmechanikai vagy Geotechnikai szakvélemény lényege, hogy az építési helyszín talaját vizsgálja, elemzi a vizsgálati eredményeket, következtetéseket fogalmaz meg, javaslatokat tesz az alapozás módjára, a talajban lévő nedvesség, víz elleni védelem kialakítására. 

Te is tudod, hogy a talaj, nagyságrendekkel hosszabb idő alatt alakult ki, mint az építés folyamata. Évmilliók alatt rétegződött talajról beszélünk. A talaj mindenhol más. Nem mindegy, hogy a világ melyik pontján vagyunk, milyen terepen, hegyen, völgyben, vízparton vagy sík területen építkezünk. A látszólag azonos felszín alatt rendkívül sokféle talajréteg, anyag található. Erre támaszkodik a ház, így fontos tudni, hogy ez a talaj – a maga rétegződésével együtt – mit bír. Milyen terhet, milyen típusú nyomást visel el anélkül, hogy tönkre menne. A talaj is képes mozogni, repedni, szerkezetében szétesni. Ezt meg kell akadályozni, különben a házad is megsérülhet. 

A talaj különböző teherbíró képességgel rendelkező anyagokból áll. Egyik elviseli a pontszerű terhet, másik nem. Van csúszni képes, vízre duzzadó. Olyan, amelyik nem viseli el a terhelést, amit az építeni kívánt ház jelent. 

A talajban lévő vizekkel vigyázni kell. Van állandó, ideiglenesen megjelenő víz, a ház talajban lévő szerkezeteire nyomást kifejtő, könnyen kezelhető és agresszív. Utóbbi előszeretettel „eszi meg” az alaptestekben lévő anyagokat, például a betonacélt. 

Anélkül, hogy a fenti sort részleteznénk, láthatod, hogy a vizsgálat, ami a talaj minőségét mutatja, elemzi, nagyon fontos. Sem a talaj, sem az épület nem sérülhet, nem mehet tönkre, amit építesz. 

Építészként sokszor hallom, hogy ez felesleges vizsgálat, „inkább több vasat teszünk az alapba”. Ha valaminek nincs értelme, akkor az az ilyen hozzáállás. Miért költenél többet a szerkezetre, építenél feleslegesen, pazarlóan bármit is? A kevesebbről ne is beszéljünk. 

Amikor megveszed a telket, megkeresed az Építészt, legyen az első feltáró, elemző munkák egyike a Geotechnikai szakvélemény készítése. A Talajmechanikust felkérheted Te is, az Építész is. Menjen ki a helyszínre, a terep és a tervezett ház helye ismeretében készítsen talajfúrásokat, elemezze a talajminőséget, mondja meg, milyen mélyen van a teherbíró talaj, vízre érzékeny-e a talaj, milyen vizek (talajnedvesség, talajvíz, rétegvíz) vannak a lábunk alatt. Az országos adatbázisból hozzon földtani-, vízügyi adatokat, grafikonokat. Tegyen javaslatot az alapozás fajtájára, az alapozási síkra, a mértékadó talajvíz szintre. Mindez a biztonságos tervezés és építés feltétlenül szükséges tervezési alapadata. 

 

Felmerülhet a kérdés, hogy a közeli terület Talajmechanikai szakvéleménye jó-e Neked. Igen, elképzelhető, hogy fel tudod azt használni. De erről a Tervezők és a Geotechnikus tud dönteni. 

 

Tudd meg, mire építesz! 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu   

 


Ezt a bejegyzést 2022. június 16-án tettük közzé.