Nincs nyáron tetőtér árnyékolók nélkül

Sokan szeretjük a nyári meleget, sőt akár a forró napokat, különösen, ha vízközelben fürdéssel vagy napozással tölthetjük az időt. Nagyvárosban, a négy fal között vagy home office esetében viszont kimondottan kellemetlen lehet, ha a hőmérő higanyszála 26 °C fölé kúszik. Szervezetünk nem viseli jól a meleget, és nem tud megpihenni sem. Mit tehetsz ellene? Nem csak a klíma segíthet.

 

A tetőtér fokozottan ki van téve órákon át az intenzív és magát a tetőt is átforrósító napsugárzásnak. Nagyon különbözőek vagyunk, hogy milyen hőmérséklet mellett érezzük jól magunkat a bőrünkben, és tudunk igazán aktívak lenni. Abban biztosan egyetértesz velünk, hogy 26 fok felett már érdemes hűsíteni a benti hőmérsékletet. 

A tetőtéri ablakot érő extrém hőterhelés kivédésére két megoldást fejlesztettünk neked: a külső hővédő rolót és a redőnyt. 

Mindkettő az ablaküvegen kívül helyezkedik el, mert feladatuk annak megakadályozása, hogy a hőenergia az üvegen átjusson. Épp ezért tévhit, hogy bármilyen belső rolóval hűvösebbet lehet teremteni. A tetőtéri ablakok esetén ez nem működik, mert a fény meredekebb szögben érkezik az üvegre és bármilyen szuper üvegezésű ablakot választasz, elég nagy része be is jut az üvegen át a beltérbe. A hőátvitelben az üvegek jeleskednek, ezért árnyékoljuk le a tetőtéri ablakokat!  

Külső roló - árnyékoló

A VELUX külső hővédő roló 

  • Rendkívül erős, fekete színű, műanyag borítású üvegszál hálóját az ablakszárny aljára szerelt kampókba tudod kiakasztani. 
  • Ahogy zárod az ablakot, úgy feszül ki az üvegtábla felett pár centiméterrel. 
  • Nagyon hatékony, a napsugárzás melegítő hatását üvegtípustól függően akár 76%-kal csökkenti. 
  • Lemértük, ezt úgy fogod érzékelni, hogy max. 5 °C-kal hűvösebb lesz bent ahhoz képest, mint ha semmilyen árnyékolás nem lenne az ablakon. 
  • Ha le van húzva a külső hővédő roló, az áttetsző struktúrájú hálón továbbra is ki lehet látni. Azzal kell számolnod, hogy a háló egész kicsit árnyékol. 
  • Könnyen megfizethető, utólag is pár perc alatt az ablakra szerelhető és tartós. 


A VELUX redőny 

  • Teljes felületén befedi kívülről a tetőtéri ablakot, ezáltal hővédő képessége jobb. A tetőtéri ablakot bombázó hőenergia akár 94%-át zárja ki, max. 6 °C-kal lehet hűvösebb odabent. 
  • Az időjárásnak ellenálló alumíniumból készül.
  • A lamellákat szigetelőanyaggal töltjük ki és ezeket erős gumipántok kötik össze. A lamellák között egészen biztosan nem jut át a fény, teljes sötétséget lehet vele teremteni éjjel-nappal a nyugodt pihenéshez, alváshoz. A szomszéd sem fog belátni az ablakon, megmarad a magánéleted.
  • Télen hőszigetelő pajzsként funkcionál, akár 17%-kal javítja az ablak hőszigetelő képességét. Melegebb lesz a szobában és kevesebb fűtési energia és pénz vész el. A redőny az eső kopogásának zaját is tompítja, nem fog felébredni a gyerek az éjszaka közepén, ha esni kezd.  

    A redőny emiatt magasabb árfekvésű, mint a külső hővédő roló. A több pénzért sokkal többet kapsz. Felszerelése is hosszabb időt igényel, javasoljuk, hogy bízd szakemberre.
 
Extra tippek a hűvösebb otthonhoz: 
Ne felejtsd el, hogy a forróság ellen akkor is kell védekezni, amikor még nem süt olyan erősen a Nap, vagyis már kora reggeltől árnyékold a szobát! Napközben ne szellőztess, hanem zárd be a tetőtéri ablakokat, húzd le a külső hővédő rolókat vagy redőnyöket! Este-éjszaka szellőztesd ki a házat, ekkor tárd ki az ablakokat és ilyenkor érdemes kereszthuzatot csinálnod. A mozgó levegő hamar lehűti a helyiségeket. Kövesd a nap járását a szellőztetéssel. Ahol nem éri a Nap a lakást, ott szellőztess, ahol pedig éri, ott árnyékolj! 

 


Ezt a bejegyzést 2020. augusztus 25-én publikáltuk.