Hogyan legyen bababiztos a tetőtéri fürdőszoba?

Egy kisbaba érkezése mindig nagy izgalommal tölti el a családot, és egy kifejezetten izgalmas időszakot hoz a babavárástól kezdve a pici születése utánra is. A CSOK kereteiben sokan a többgenerációs otthonokra szavaztak, és a tető alatti térben alakítják ki a családi fészket. Cikkünk azoknak szól, akik a tetőtéri fürdőszobát szeretnék bababiztossá tenni az új korszakra. 

A fürdőszoba biztonságossá tételét nem kell a 9. hónap végére kipipálni, hiszen a baba az első időszakban nem fog tudni nagy felfordulásokat és károkat okozni magában és a fürdőszobában. Vannak viszont olyan tippek, amik hosszadalmas előkészületekkel is járhatnak, sőt akár még zajjal is, amit talán jobb a pocakos időszakokban meglépni, hogy a baba későbbi nyugalmát ne zavarja. Kezdjük is ezzel, majd pedig a könnyebben kivitelezhető praktikákkal. 

Biztosítsuk a szellőztetést, hogy ne alakuljon ki a penész! 

A penész kifejezetten káros a picikre nézve. Ha egész kicsi korban találkoznak vele, légúti megbetegedéseket, asztmát, allergiát is okozhatnak. A fürdőszoba ráadásul a legpárásabb helyiség a lakásban, így mindenképp gondoskodni kell a megfelelő szellőztetési lehetőségekről. Tetőtér esetén tetőtéri ablakkal vagy ablakokkal sokat tehetünk az ügy érdekében. A mai tetőablakok olyan technológiával készültek, amik mellett időjáráshoz igazítva automatizálható a szellőztetés, illetve kifejezetten jó a hőszigetelő képességük. Ha nincs ablak vagy jó lenne modernizálni a meglévőt, akkor ezt még érdemes elintézni a legkisebb érkezése előtt. 

Lemosható falfesték a falakra 

A tetőtér ferde falsíkját általában csempézés helyett festeni szokták. Érdemes lemosható falfestéket választani, hogy a totyogó baba ébredező kreativitása okozta fallenyomatok és dekorációk fejfájás nélkül legyenek letörölhetők, eltüntethetők.  

Ne tudja leforrázni magát! 

Fürdés közben jó mókának tűnhet a kádcsaptelep tekergetése, amit egy nagyon gyors manőverrel, egy szempillantás alatt eszközölhet a baba. A termosztatikus kádcsaptelepekben az a jó, hogy mi szabályozhatjuk előre a hőfokot, de az újabb csaptelepek már egyébként is forrázásvédelemmel lettek ellátva. Érdemes ilyenre cserélni a meglévőket.  

A csúszkálást hagyjuk meg a téli időszakra 

A csúszásvédelem fontos téma minden fürdőszobában. Akár fürdőkád, akár zuhanyzó, terítsünk le egy csúszásgátló szőnyeget! 

Meleg padló 

A fürdőbe általában hidegburkolatot választunk, amire a pici talpa érzékenyebben reagálhat. A padlófűtés erre szuper megoldás, vagy ha ekkora átalakításokba nem vágnánk a fejszénket, akkor szőnyegekkel is sokat javíthatunk a kicsi hőérzetén.  

Minden mérget zárjunk el! 

Gondoskodjunk róla, hogy a vegyszerek, tisztító szerek, körömlakk lemosók, gyógyszerek, borotva és minden más szer vagy éles tárgy, ami veszélyes, ne legyen kéznél, szem előtt, a kicsi számára elérhető helyen! A legjobb, ha szekrénybe, magas helyre tesszük és a szekrényt babazárral lezárjuk.  

Zárható WC-ülőke 

A WC-ülőke mindig legyen lehajtva, egyrészt, hogy ne másszon bele, másrészt, hogy a kórokozókat is benn tartsuk. Ha még biztosabbra mennénk, gyerekzárral lezárhatjuk a WC-t is.  

Zárjuk a fürdőt! 

Alapvetően nem sok jót remélhetünk, ha a baba a fürdőszobában egyedül van, ezért sose legyen ott felügyelet nélkül. Bababiztos zárral pedig meg tudjuk akadályozni, hogy magától betipegjen a fürdőbe.  


Ezt a bejegyzést 2022. február 28-án tettük közzé.