Óraátállítás és földrajzi szélesség - mi közük egymáshoz?

Bizony-bizony, egész gyorsan belecsúsztunk a nyárból a zord arcú őszbe, ami szép szőttes kelmék, sálak és kabátok mellett magával hozza a rövidülő nappalokat is. A természetes megvilágítás lehetőségei  című bejegyzésünkből megismerhet(t)ed a direkt, a szórt és a visszatükröződő fényt. Bár ezek különböző módon járulnak hozzá az otthonod megvilágításához, egy tőről fakadnak, mégpedig a Napból. Viszont éppen ezért, a természetes fény mennyisége nem egyforma a különböző földrajzi szélességen elhelyezkedő területeken.  De hogyan kapcsolódik ez az évszakváltáshoz és az óraállításhoz? Nézzük meg az eltéréseket és ennek hatásait! 

A földrajzi elhelyezkedés nagyban körülhatárolja, hogy milyenek a fényviszonyok. A földrajzi szélesség ugyanis meghatározza a nap magasságát mind napszakonként, mind évszakonként. A helyi környezetre jellemző téli és a nyári napmagasság fontos paraméter ahhoz, hogy megtervezzük, mennyi természetes fényt tudunk bevezetni az otthonunkba, milyen lehetőségeket teremthetünk meg egyáltalán.  

A földrajzi szélesség arra is hatással van, hogy milyen hosszúak a nappalok, így mennyi a napfény, s ezáltal a természetes fény mennyiséga különböző évszakokban. A Nap magasságának maximuma és minimuma is függ a fölrajzi szélességtől, hiszen az Egyenlítőtől távolodva nő a különbség a nyári és a téli érték között. Az Egyenlítőhöz közelebb eső területeken ugyanis, így például Dél-Európában, nyáron jóval több napfény boldogítja (vagy épp bosszantja a kánikula miatt) az ott élőket, mint ugyanabban az időszakban Észak-Európában, például a svédeket. Tehát akik az Egyenlítőhöz közel vagy közelebb laknak, szerencsések, hiszen minden adott ahhoz, hogy otthonaikba bejuttathassák és kihasználhassák a természetes fényt. Jóval komplexebb tervezést és nehezebb kivitelezést jelent ez azoknak, akik a sarkkörhöz laknak közelebb. 

A globális megvilágítás legmagasabb csúcsa a nyár folyamán van (az északi félgömb szerint), amikor a legmagasabban van a Nap. Ekkor kb. 2-2,5-szer nagyobb a fénymennyiség, mint amikor legalacsonyabban van télen.  

A természetes megvilágítás jótékony hatással van ránk. Biztos te is megfigyelted már magadon, hogy nyáron, amikor hosszabbak a nappalok, világosban ébredsz, és később sötétedik be este, aktívabb és lendületesebb vagy. Ezzel szemben az őszi és téli időszakban, amikor még sötétben kezded a napot, és már akkor is sötét van, amikor végzel a munkával, sokkal fáradtabb vagy. Nem csoda, hiszen ez megterhelő a szervezeted számára. Hogy az előtted álló sötétebb év végi időszakot is jól éld meg, pótold a természetes fény mennyiségét fényfüzérekkel, dekor lámpatestekkel vagy gyertyákkal.  

Mielőtt rohansz beszerezni a túléléshez szükséges kellékeket, olvasd el Hygge – fényre éhező otthonok című posztunkat is! 

Ne feledd: bár az óraátállítás miatt több időt töltünk majd sötétben, mesterséges fényforrások alkalmazásával javíthatunk közérzetünkön! 


Ezt a bejegyzést 2020. október 17-én tettük közzé.