Stílusbakik, amiket te már ne kövess el!

Egy korábbi írásomban már felvázoltam pár pontba szedve, hogy milyen gyakori bakikat követhetünk el egy tetőtéri otthon hálószobájában. Abban a cikkben inkább azt jártuk körül, hogy milyen hibákat követhetünk el ergonómiai és műszaki szempontból. Most azonban arról fogok írni, hogy a stílusok milyen bakikat rejtenek magukban, azaz, hogy hogyan veszíthetjük el könnyen és gyorsan a harmóniát otthonunkban.

 

  1. Az egyik gyakori hiba, amikor a nyaralásainkról nem a lakásunkhoz illő színű dekorációkat hordunk haza, hanem mindent, ami megtetszik. A stílusokat könnyű keverni, ha a színek harmonizálnak, de ha a színek nem illenek össze, azaz az új kiegészítők színei nem illenek a lakásba, akkor szinte lehetetlen a harmóniát megteremteni a már meglévő és a „messziről jött” tárgyak között.  

  2. Egy bohém stílusú otthonban izgalmas megoldás, ha különböző színű és mintájú kiegészítőket „eresztünk össze”, viszont, ha letisztult, minimál stílusú az otthonunk, akkor felejtsük el a minta- és színtobzódást! 

  3. Ha szeretnénk, hogy otthonunk izgalmas és egyedi legyen, de félünk a stílusok keverésétől, akkor inkább kevés, de nagyméretű, feltűnő, karakteres dekort tegyünk egy-egy falra, vagy szőnyeget a padlóra. Óvakodjunk a kiegészítők halmozásától, mert attól nem izgalmas, hanem kaotikus lehet a végeredmény! 

  4. A stílusok vegytisztasága gyakran unalomba fullad, ezért a mai trendeknek megfelelően úgy érdemes berendezni a tereket, hogy alapos utánajárás után ¾ részt a kiválasztott stílusból merítünk, és az alapján bútorozunk, dekorálunk, és ¼ részt személyes, egyedi tárgyakat helyezünk el a térben, arányosan elosztva, hogy mindenhova egyformán jusson belőlük. 

  5. Előfordulhat, hogy markáns, karakteres vagy akár sötét színt kíván meg egy stílus, de tetőtéri lakásokban mindig tartsuk szem előtt, hogy a terek szabálytalanok, így nem biztos, hogy jól fog mutatni egy különleges szín a kevéske függőleges falon, ha a felületek nagy része ferde és vízszintes. Ilyen esetekben inkább fessünk minden felületet egyszínűre (vagy ne túl kontrasztosra), és alkalmazzunk bőven természetes és mesterséges fényforrásokat, hiszen a tér értelemszerűen vizuálisan jóval kisebbnek fog majd tűnni. 

+1. Akármennyire is igyekszünk, hogy stílusos otthonunk legyen, ha nem tartunk benne rendet és tisztaságot. Rendet pedig úgy tarthatunk, ha csak a szépen elrendezett és összehangolt dekoratív tárgyainkat tartjuk nyitott polcokon és elöl, és minden mást praktikus tárolókban, zárt fiókok, ajtók mögött helyezünk el. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:   

www.hnadesign.hu 

 


Ezt a bejegyzést 2023.augusztus 22-én tettük közzé.