Világítótestek a tetőtérben

Mint minden területen, a világítótestek esetében is a trendek jönnek, mennek, visszajönnek, váltják egymást. Arról már sokat olvashattál nálunk, hogy a lakásodba beáramló természetes fény mennyiségét hogyan növelheted. Viszont arról még alig tettünk említést, hogy a mesterséges megvilágításról gondoskodó világítótesteket mi alapján tervezd meg a tetőtérben. „Lőn világosság”, avagy lássuk!

Félreértés ne essék, nem azt mondjuk, hogy a mesterséges megvilágításra helyezd a hangsúlyt a természetes fény helyett. A kiindulópont a lakás bevilágításának megtervezésekor továbbra is az, hogy minél több természetes fényt juttass be. Ez megteheted tetőablakokkal, tetőablakok kombinációival, homlokzati- és tetőablak kombinációjával, lapostetős felülvilágítóval és fénycsatornával is. Bátorítunk tovább a világos falfelületekre, a szellős terek kialakítására és tükrök elhelyezésére is. Azonban a természetes megvilágítást ki kell egészíteni a mesterséges fényforrásokkal.  

lelogo-csillar 

A tetőtér esetén is hasonló a világítótest kiválasztásának metódusa, mint egyébként. Egyrészt a funkció, másrészt a tér adottságai határozzák meg leginkább, hogy melyik típus lesz a megfelelő. Egy kisebb alapterületű, szűkösebb helyiségben valószínűleg jobban mutat a mennyezeti világítás, mint egy a plafonról lelógó, látványosabb csillár. Ugyanakkor egy tágas, szellős, nagy térben már utóbbi is jól mutathat. Étkező esetén javasoljuk az asztal fölé belógó/lelógó lámpát, lámpákat. Ez ugyanis nem csak étkezéseink helyszíne: sokszor itt készül a lecke, itt társasozunk, itt fejezzük be a munkát, igazítjuk meg a körömlakkot, tehát szükségünk van a fényre. A mennyezeti lámpákat természetesen kombinálhatjuk állólámpákkal, olvasólámpákkal, kisebb fényforrásokkal, amik a funkcionalitás mellett a hangulatvilágításról is gondoskodnak.  

A fentiek mellett persze a stílus, az összhatás is rendezőelv lehet. Például aki az indusztriális irányzat megtestesítését tűzte ki zászlajául, annak a lámpatest az egyik eszköze, hogy ráerősíthessen a stílusjegyekre. Vagy például egy gyerekszobában is hangsúlyos kiegészítő lehet az űrhajó formájú csillár.  

A látszó gerendák további lehetőséget adnak a kreativitásnak. Körbetekerheted például fényfüzérrel vagy lelógathatsz róla lámpát. 

 

Összegzésül tehát gondold végig, hogy mi a funkciója a fényforrásnak – aktív időtöltéshez szükséges közeli fény, általános bevilágítás, hangulatfény, mekkora térbe helyezed el, betölt-e dekorációs szerepet vagy inkább semleges. 

 


Ezt a bejegyzést 2024. január 31-én tettük közzé.