Szellőztetés a különböző típusú ingatlanokban

Elméletben nagyon egyszerűnek tűnik a szellőztetés. Keress egy ablakot és nyisd ki! A gyakorlatban sem nehezebb, viszont hatékonyság szempontjából további tényezőket is számításba kell vennünk, amik ezt az egyszerű elméletet árnyalhatják. Ilyen például az épület típusa, paraméterei, rendelkezésre álló ablakok száma, helye és még sorolhatnánk. 

Felújítandó házak 

Ha meglévő vagy újonnan vásárolt ingatlanunk felújításhoz érkezett, akkor az ablakok, tetőablakok cseréje is a listára kerülhet. Ilyenkor érdemes átgondolni a választást. Az új ablakok jobban szigetelnek, ezért a régebbi típusok szigetelési problémáiból adódó természetes szellőztetéssel nem számolhatunk a jövőben. Ez egyrészt jó hír, mert nem az utcát fűtjük, másrészt viszont megnövekszik a pára a szobákban, amik rendszeres szellőztetés hiányában penészedéshez vezetnek. Vannak olyan új tetőablakok, melyek technológiája automatikus, beépített szellőztetést is lehetővé tesz. Ablakválasztással és szellőztetéssel kapcsolatban érdemes végiggondolni a helyiség funkcionalitását. Ahol több időt töltünk napközben, ott nagyobb hasznát vehetjük az automatikus szellőztetésnek, míg egy hálószoba vagy konyha esetén a kitárt ablak a célravezetőbb. Kereszthuzatos szellőztetéssel gyorsabban búcsúzhatunk el a szagoktól, főzés során keletkező párától, illetve lefekvés előtt teljesen ki tudjuk cserélni a levegőt.  

Újonnan épülő házak  

Ha építkezésbe vágod a fejszéd, akkor mindenképp nézz utána az aktuális szellőztetési követelményeknek. Egy beépített szellőzőrendszer nagy szolgálatot fog tenni a jövőben, ráadásul az előírások, szabályok is ebbe az irányba tartanak. A kézi szellőztetés ugyanúgy fontos, ezért érdemes az ablakokat ott és olyan helyre tervezni, ahol nagyobb szükségünk lesz a légcserére, kereszthuzatos szellőztetésre. Ebből a szempontból az egymással szemközti, de nem egy szinten elhelyezett ablakokkal lesz a legeredményesebb a szellőztetés.  

Bölcsödék, óvodák, iskolák 

Az intézményekben a személyekre eső négyzetméter sokkal kevesebb, mint az irodában vagy otthon, így a levegő minősége sokkal hamarabb romlik. Ahogy a kicsik, úgy a nagyok egészségére és teljesítményére is hatással van a teremben, csoportban lévő oxigén mennyisége is minősége. A beteges, vírusos időszakokban pedig még kiemeltebb jelentőségű a rendszeres szellőztetés. Ezekre az épületekre jellemző, hogy szűkös költségkeretből épültek, ráadásul szigorú és pontos szabályozás vonatkozik a maximum CO2 koncentrátumra és szellőztetésre. Mivel a gyerkőcök érzékenyek lehetnek a tanóra közbeni ablaknyitásra és abból adódó hőmérsékletcsökkenésre, így nem véletlenül időzítik a nagyobb légcserét a szünetekre.  

Kereskedelmi épületek 

Az áruházakra, boltokra, irodaházakra sokkal szigoróbb szellőztetési előírások vonatkoznak. A természetes, kézi szellőztetés itt már sokkal nehezebb, sőt, valahol egyenesen lehetetlen művelet. Az ilyen épületekben a hibrid és gépi, beépített szellőztetés létfontosságú. 


Ezt a bejegyzést 2022. január 2-án publikáltuk.