Védekezz a pára ellen a tetőtérben: VELUX ACTIVE

A levegő minősége egészségünkre, környezetünkre és otthonunk állapotára is hatással van. A párásodás több otthonban is rontja a levegő minőségét és okoz hosszú távon komoly problémákat. Nyáron kevésbé tudunk hatékonyak lenni a szellőztetést illetően, a nyitva hagyott ablakok miatt pedig a derült égből villámcsapásként érkező viharoknak, zivataroknak tesszük ki a lakást. Mit tehetünk akkor? Olvass tovább!

Te is szoktad magad bágyadtnak érezni? Bár elsőre a nagy melegekre foghatod, ha otthon történik ez meg veled, a párás, fáradt vagy oxigénhiányos levegő is okozhatja a teljesítményromlást, fáradtságot. Gondolj csak bele, ugyanúgy főzöl, sütsz, fürdesz, felmosol, mint a többi évszakban, így ugyanúgy termelsz párát, sőt! A meleg tető, falak és padló felmelegítik a belső hőmérsékletet. Eső előtt és után pedig lényegesen megemelkedik a kinti levegő páratartama, ami nyomja befelé a párát. A magas páratartalom, meleggel vegyülve pedig még inkább támogatja az atkák, gombák és kórokozók terjedését. Mindezek allergiát, légzőszervi problémákat és penészt okoznak.  Az intenzív szellőztetés viszont trükkösebb nyáron, mint az év többi időszakában. A légcsere lassabban indul be, egyes (jellemzően a régebbi) típusú klímaberendezések pedig a levegő hőmérsékletéért és nem a páratartamáért, minőségéért felelnek. Van azonban megoldás arra, hogy a szellőztetést összhangba tudjuk hozni a páratartalommal és levegőminőséggel, mindezt a külső időjárási körülményekhez mérten.  

A VELUX ACTIVE beltéri hőmérsékletszabályozó lehetővé teszi az ütemezett, automatikus szellőztetést, mindezt a külső időjárási körülményekhez és beltéri levegő páratartamához mérten. Így nem kell attól tartani, hogy túlságosan felmelegedik a tetőtér, ami szintén elősegíti a párásodást, de a tetőtér elázása miatt sem kell aggódni, ha hirtelen lecsap egy kis égi áldás.  A VELUX ACTIVE összekapcsolja a VELUX INTEGRA® termékeket, automatizálja a sötétítést és szellőztetést. Figyeli a belső klíma levegőminőségét, CO2-szintjét és páratartamát, és ha szükséges, és a kinti időjárási viszonyok is úgy engedik, már nyitja is ki a tetőablakokat, hogy hazaérve kellemes, páramentes és jó minőségű levegő fogadjon. Szabályozza továbbá a távvezérelt VELUX INTEGRA® termékeket, bezárja az ablakokat, ha esőt érzékel, kinyitja az ablakokat, ha páraérzékelői jeleznek. A VELUX ACTIVE egy páramentesebb, egészségesebb, komfortosabb és okosabb otthont teremt a tetőtérben a család számára a nyári időszakban is. 

Jobban megismernéd a VELUX ACTIVE beltéri klímaszabályozót? Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogyan segít a kellemes, beltéri klíma megteremtésében, ha otthonunktól vagy a tetőtértől távolabb vagyunk. Itt pedig okos tetőtéri megoldásokat mutattunk be a hálószobába a VELUX ACTIVE közreműködésével, mindezt azért, hogy több időtök maradjon odafenn a szerelemre.  

 

Te hogyan védekezel a tetőtéri párásodás ellen nyáron? Írd meg nekünk!

 


Ezt a bejegyzést 2021. július 27-én tettük közzé.