Tanácsok tetőtér-beépítéshez meglévő ház esetén

A tető alatt képzeled el új otthonodat? A tetőtér beépítésének számos előnye van, azonban a kialakításhoz jónéhány feltételnek is meg kell felelnie az ingatlannak. Cikkünkben arra világítunk rá, mi mindenre figyelj oda, mielőtt beépítésre váró tetőteret vásárolnál vagy házadat tetőtérrel bővítenéd. 

 

Padlástereket mindig is használaton kívüli térként vagy tárolásra, gazdasági tevékenységhez, esetenként emberi tartózkodásra építettünk. A tető, a padlás elsősorban a ház védelmét szolgálta. Minden tetőszerkezet elsődleges feladata az alatta lévő tér biztonságos lefedése. 

Ha valaki megvesz egy padlásteret és tetőtérként szeretné beépíteniizgalmas kérdések, feladatok előtt áll. Ezek építészeti, műszaki feladatok és jogi, építéshatósági eljárásokhoz köthetők. Előfordul, hogy „beleszeretünk” egy épületbe, álmaink netovábbja egy tetőtér, de az érzelmi indíttatás mellett ésszerűen kell döntenünkÉpítészre, statikusra, faanyagvédelmi szakmérnökre lesz szükségünk. És a sor korántsem teljes. 

Cikkünkben meglévő épületről van szóebben az esetben minden további építési tevékenység esetén meg kell óvni mindazt, ami már megvan. Meg kell néznünk, milyen épületet szeretnénk átalakítani. Az átalakítás bonyolultságát tekintve sokféle lehetAz épületek is sokfélék, azok kora, az ebből adódó szerkezeti megoldások, építési technikák, az esetleges korábbi átalakítások vagy a ház természetes és épített környezete különböző. Van nagy belső terű padlás, vagy lakás kialakítására nem alkalmas, kis átalakítással beépíthető, vegyes szerkezetekkel határolt.  

 

Mire ügyelj? 

A teljesség igénye nélkül a szükséges vizsgálat tárgya:  

  • az épület kora és jellemző szerkezetei 
  • a falak, födémek, zárófödém, fedélszerkezet állapota (faanyag-, tartószerkezeti-, anyagminőség vizsgálat), 
  • többletterhek miatti talaj-, fal-, födémvizsgálat. 

 Ezek szemrevételezéssel, feltárások segítségével végezhetők.  

 

 Továbbá ezeket is meg kell vizsgálni: 

  • Látni kell, a tetőtérbe hogyan, milyen úton jutunk fel. Kialakítható-e új lépcső? 
  • Faszerkezeteknél van-e víz-, gomba- vagy farontó rovar általi károsodás.  
  • Milyen keresztmetszetű elemekből, hogyan épült a tetőzárófödém?  
  • Hol, milyen kémények futnak a padláson?  
  • Mi mire támaszkodik? 
  • Szükséges-e szerkezeteket elbontani, átalakítani 
  • Melyek az éppen érvényes, adott helyre vonatkozó építési szabályok, rendeletek, országos építési szabályok? 

Amikor rátalálsz a tetőtérre, amit szeretnél megvenni, mihamarabb keress fel egy építészt, aki a vásárlás és építkezés előtt segítséget nyújthat Neked. Minden eset, épület más, a megoldási lehetőségek is azok. A feladatok sora hosszú, ezekről részletesebben később olvashatsz. 

 

Kihagytunk valamit? Írd meg hozzászólásban!

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu


Ezt a bejegyzést 2020. február 21-én publikáltuk.