Termális diszkomfort otthon, azaz miért fázunk, miért van melegünk

Termális diszkomfort akkor fordul elő, amikor a környezet hőmérséklete és az emberi elme vagy test igényei nem találkoznak. Hideg környezetben fázunk, majd a kezeink, lábaink hőmérséklete leesik, libabőrösek leszünk és dideregni kezdünk, extrém esetben pedig hipotermia is előfordulhat. A másik véglet, ha meleg környezetben izzadni kezdünk, ennek szélsőséges esetében hipertermia állhat be. Ezek a reakciók mind válaszok a kényelmetlen hőmérsékletű környezet hatásaira. Mik okozhatják ezt otthonunkban?  

A huzat 

A huzat észlelése függ a légnyomástól, a légmozgástól és a levegő turbulenciájától. Az emberi test nem képes érzékelni a valódi légmozgást, ha az alacsony sebességgel történik, de érzékeli a bőr lehűlését, amit a légmozgás okoz. Otthonunkban huzatot nemcsak az egyidejűen nyitott ablakok, ajtók okozhatnak, hanem a zárt nyílászárók is. Ha például nem rendeltetésszerűen használjuk, a VELUX tetőablak is lehet huzat forrása. A régebbi tetőablakok sérült tömítéseik miatt ereszthetnek, így hideg levegő áramolhat a szobába télen. A rendszeres karbantartás emiatt is fontos, ezzel aablakok jó állapotát őrizhetjük meg. Régi és nagy üvegtáblák is okozhatnak huzatot, ha a hideg üvegfelület lehűti a levegőtlefelé áramló légmozgást indítva ezzel. Az új és alacsony energiájú üvegek viszont minimalizálják a huzat kockázatát. 

A sugárzó hőmérsékleti aszimmetria 

Ez a jelenség ahhoz hasonlítható, amikor valaki a kandalló előtt ül egy hideg éjjelen. Ilyenkor a test egyik fele a meleget, míg a másik a hideget érzékeli, még ha a levegő hőmérséklete ugyanaz is. A hőérzeti különbséget a meleg kandalló és a hideg környezet közötti hősugárzás különbsége okozza. 

A hősugárzási aszimmetria két helyzetben fordulhat elő a VELUX tetőtéri ablakok esetében: 

  • Télen, mikor a belső üvegfelület hőmérséklete nagyon alacsony a falakhoz viszonyított nagy hőveszteség miatt. Ugyanúgy, ahogy a huzat esetében is említettük, új tetőablakok ritkán fogják ezt a problémát eredményezni. Egy belső roló vagy külső redőny csökkentheti vagy megszüntetheti a kockázatot. 
  • Nyáron, amikor a lakók közvetlenül vannak kitéve a napsugárzásnak, az árnyékolás megszüntetheti a termális diszkomfort érzetét a közvetlen napsugárzás blokkolásával. 

További kérdésed van? Tedd fel szakértőinknek! 


Ezt a bejegyzést 2020.november 2-án publikáltuk.