Tetőablakokkal és napárnyékolással a hőkomfortért

Nemcsak a klasszikus vagy épp legmodernebb fűtési és hűtési eszközökkel befolyásolhatjuk egy épület hőmérsékletét. A nyílászárók, leginkább az ablakok bírnak még kulcsfontosságú szereppel ez ügyben. Különösen igaz ez tetőterek esetén. Mit tehetünk télen és mire figyeljünk a melegebb hónapokban? 

Tetőablakok és árnyékolás télen 

  • Tetőablakok 

forrás (pl. egy kandalló) használata ablakkal kombinálva a legrégebbi eljárás a megfelelő hőmérséklet megteremtésére a hideg időszakok alatt. Ma ennek a legegyszerűbb módja egy olyan rendszer beépítése, kialakítása, amely alkalmazkodik az épület adottságaihoz, paramétereihez és a lakók igényeihez. A legtöbb ház rendelkezik fűtésrendszerrel, ami a felmelegítés kulcsa, viszont a hőmegtartásban és energiahatékonysági kérdésekben a tetőablakok és az árnyékolók is főszerepbe kerülnek.  

Előfordulnak esetek, amikor az ablak zárt állapotban hűti le a szobát a hidegebb évszakban. Ezekben az esetekben nehéz megmondani, hogy a hidegérzet a rosszul szigetelt ablak okozta huzat miatt vagy az alacsony kinti hőmérséklettől van jelen. Ilyen esetekben egy rosszul szigetelt ablakot megjavíthatunk a tömítés, a keret, vagy akár a teljes ablak cseréjével.  

  • Árnyékolás 

Nemcsak a meleg, de a hideg hónapokban is nagy szolgálatot tehetnek a rolók, redőnyökBizonyos mértékig a hideget kontrollálhatjuk rolóval is, azáltal, hogy az megnöveli a belső, felületi hőmérsékletet, javítja a hőszigetelést. És, ami még ennél is jobb, hogy ez az extra szigetelés csökkentheti a fűtés mértékét.  

Az árnyékolást télen viszont leginkább csak éjjel ajánlatos használni, mert a napközben bejutó naphő tartaléka sokszor nagyobb jelentőséggel bír, mint a hőveszteség. Így nappal engedjük, hogy a napfény felmelegítse a szobát, naplemente után pedig a rolók és redőnyök segítségével hőszigetelhetjük az ablakokat. 

Tetőablakok és árnyékolás nyáron 

  • Tetőablakok

A melegebb éghajlatokon élők otthonában szinte kötelező lakó a légkondicionálóDe nemcsak a klíma képes egy meleg nyári napon lehűteni a helyiséget, hanem az ablakok isAz ablakok kitárásával huzatot és hőmérsékleti aszimmetriát idézhetünk elő, ezzel csökkentve a belső hőmérsékletet. Minél több ablak van, és azok különböző oldalain a helyiségnek, annál hatékonyabb lesz a szellőztetés.  Kereszthuzatos szellőztetéssel nemcsak a hőfokot, de a helyiség oxigénállományát is felfrissíthetjük. 

  • Árnyékolás

A nyári hőtöbblet hatékonyan csökkenthető vagy teljesen megszüntethető a megfelelő napárnyékolás használatával. A rolók és redőnyök ugyanis blokkolják a napsugárzást, így csökken a szobába érkező hő mennyisége. Így lényegében nem a már felforrósodott szobát hűtik le, hanem még a felmelegedés előtt tudják visszaszorítani a beáramló hő mennyiségét.  

Akár tél, akár nyár, a minőségi tetőablak és árnyékolástechnika minden évszakban előnyünkre válhat, míg egy rosszul szigetelő nyílászáró mindkét évszakban akadályozó tényezője lehet a hőkomfortnak és energiahatékonyságnak.

Maradtak még benned kérdések? Tedd fel nekünk kommentben!

 


Ezt a bejegyzést 2020. október 15-én tettük közzé.