Kevesebb villany, több természetes fény: fénycsatorna magastetőhöz

Fejtörést okozhat, hogy azokban a helyiségekben, ahova nem tudunk ablakokat tervezni, hogyan lehetünk úrrá a sötétségen. Erre lehet jó megoldás a fénycsatorna, aminek segítségével a folyosó, közlekedő, a gardróbb vagy a lépcsőház is megvilágítható. Ebben a bejegyzésben a magastetős fénycsatornát mutatjuk be.

Egyre égetőbb téma, hogy mit tehetünk otthonunk energiahatékonyabbá tétele érdekében. Ilyen szempontok szerint tervezzük a fűtési rendszert, a szigetelést és a nyílászárókat vagy cseréjüket is. De ne álljunk meg itt és dőljünk hátra, mint aki jól végezte a dolgát! Lefaraghatjuk a megvilágítás költségeit is, ha gondoskodunk arról, hogy természetes fénnyel juttassunk be kellő világosságot az otthonunkba. 

A természetes fény növeli a lakók és a vendégek a komfortérzetét, és az egészségmegőrzéshez is hozzájárulhat. Hiszen a világos helyiségekben kevésbé jellemző a penészképződés, nem erőltetjük meg a szemeinket, jobb a koncentrációs- és a teljesítőképesség is. De kisebb a stressz és a depresszió kialakulásának kockázata is. 

fenycsatorna-ID10089146_516861-01_attic-ST-TGF-hallway 

Ma már nem akadály, hogy az elhelyezkedésükből adódóan homlokzati nyílászáró beépítésére alkalmatlan helyiségekbe is bejuttassuk a természetes fényt. Erre való a fénycsatorna. Mint ahogyan A tető dőlésszöge meghatározza, milyen ablakot választhatsz című bejegyzésünkben olvashattad, a fénycsatorna Jolly Joker természetes fényforrásnak számít, mert 0°-15°-os és 15°-60° hajlásszögű tető esetén is léteznek fénycsatorna megoldások. Miért előnyös? Mert a mesterséges lámpafény helyett természetes fényt vezethetsz be az ablaktalan, tetővel közvetlenül nem határos szobákba. 

Három fő elemből áll, ezek a külső elem, a fénytovábbító cső és a belső búra. A külső elem a tetősíkablakhoz hasonlít, a tetőn helyezkedik el, ő engedi be a napfényt. Ezt a külső elemet köti össze a belső búrával a fénytovábbító cső, ami nevéhez hűen a természetes fényt vezeti be a lakásba. A belső búra leginkább egy lámpabúrához hasonlít, ami a mennyezeten helyezkedik el és ő gondoskodik a tér bevilágításáról. 

A fénycsatorna az időjárási körülményektől függetlenül, így napsütésben és esőben, tiszta és felhős égbolt mellett, minden napszakban és évszakban "üzemel". Ugyanakkor a hatékonyságát, azaz fényátbocsátási kapacitását mindezek és a tető hajlásszöge, a fénycsatorna tájolása és annak hossza is befolyásolják. 

Magastető esetén merev és flexibilis csöves fénycsatornák választhatók. Amikor a tetőfedő anyag és a mennyezet távolsága 90-200 cm közötti, illetve ha a padlástérbe nem lehet bejutni, vagy ott nincs elegendő mozgástér a beépítés elvégzéséhez, a flexibilis csöves verzió alkalmazható. Ha a cserépléc külső síkja és a mennyezet belső síkja közötti távolság 90-600 cm, a merev csöves fénycsatorna beépítése ajánlott. A merev csöves VELUX fénycsatorna a tetőről kívülről is szerelhető. 

 

Bővebb információért látogass el a velux.hu oldalra! 

 


Ezt a bejegyzést 2022. augusztus 24-én tettük közzé.