Tetőtér-beépítésre is igényelhető 2021 januárjától a CSOK

Sok fiatalnak okoz fejtörést, hogyan teremtse meg családjának álmai otthonát. A CSOK bevezetése óta ez valamelyest egyszerűsödött, viszont sokan vannak úgy, hogy nem repülnének még ki a családi fészekből – maximum feljebb –, vagy élnének a többgenerációs, már meglévő családi ház előnyeivel. Ebben kapnak ők segítséget 2021. január elsejétől.

A többgenerációs otthonteremtés támogatására irányuló, kibővített CSOK lehetővé teszi, hogy a fiatalok a szülői vagy nagyszülői házat alapul véve gondolják újra a családi fészket. Azok a fiatalok, akik gyerekvállalás előtt állnak vagy már gyereket nevelnek, és a tetőtér beépítésével kívánnak többgenerációs otthont kialakítani, akár 10 millió Ft támogatást is kaphatnak. A leendő vagy már aktív szülőkkel kapcsolatos elvárások hasonlóak a hagyományos vagy falusi CSOK ismert feltételeihez, az ingatlannal kapcsolatos előírásokban merülnek fel markáns különbségek. 

Kik vehetik fel? 

  • Gyermektelen házaspárok, gyermekvállalási ígérettel, 40 éves koruk alatt. 
  • Gyermekeket nevelő párok vagy egyedülálló szülők gyerekkel, bármely életkorban, amennyiben a gyermekkel kapcsolatos CSOK feltételek is teljesülnek 

Ezekről bővebben itt és itt írtunk.  

Mennyi pénzre lehet pályázni?  

Egy gyerek esetén 600 ezer Ft, két gyerek esetén 2,6 millió Ft, három gyereknél 10 millió Ft pályázható. 

Milyen ingatlanra igényelhető, mire használható fel a támogatás? 

- Külön bejárattal ellátott, önállóan funkcionáló tetőtéri otthonokra, amennyiben van vagy lesz a lakásnak a lakótér mellett konyhája és fürdőszobája is.  

- Az ingatlannak 1 gyermek esetén minimum 40, kettő esetén minimum 50, három vagy annál több gyermek esetén nem kevesebb, mint 60 négyzetméterűnek kell lennie. 

- Fontos továbbá, hogy a tetőtéri és földszinti lakótérnek különböző tulajdonosainak kell lennie. 

- Az összeg kizárólag tetőtér-beépítésre vonatkozik. Ha ez hozzáépítéssel oldható csak meg, az már a bővítésre vonatkozó CSOK-kal lehetséges.   

Az otthonteremtés sajnos a CSOK és babaváró hitel ellenére is sok családnak okoz fejtörést. A tetőtér-beépítésre is felhasználható, többgenerációs otthonteremtést célzó támogatás karcsúbb anyagi elköteleződést jelent hitel szempontjából. Míg egy családi ház – leginkább a nagyobb városokat nézve - árának egy részét fedezi a CSOK, sőt, sokan önrészként használják fel további lakáshitel igényléséhez, addig tetőtér beépítése esetén kevesebb anyagi ráfordítással juthatnak családok új otthonhoz.  

Ha a tetőtéri önálló lakás kialakításához a CSOK-on túl további támogatásra van szüksége a családnak, és legalább 2 gyermeket vállaltak vagy aktívan nevelnek, CSOK hitelt is felvehetnek kiegészítésként. 

 

Források:


Ezt a bejegyzést 2020. december 3-án publikáltuk.