Ezek az otthonteremtési és felújítási támogatások igényelhetők 2023-ban is

Bár 2022-ben optimisták voltak az előrejelzések a lakástámogatásokkal kapcsolatban, mégis a magas infláció és gazdasági környezet történései miatt bizonytalanság lengte körbe a témát. Lássuk, jogos volt-e az aggodalom és mik maradtak meg végül 2023-ban is.  

CSOK 

A Családi Otthonteremtési kedvezményt, ahogy az eredetileg is a tervek között volt, idén is igényelhetik a gyermeket tervező vagy gyermekkel élő házaspárok. Hasonlóan az eddigi feltételek mellett. A CSOK-kal járó illetékmentesség is marad az idei évre használt és új ingatlanok esetén is, illetve egy bővített verziójával is élhetnek az igénylők. 2023-tól ugyanis a más tulajdonában keletkezett új lakásra is jár az illetékmentesség, amennyiben az új tulajdonos megfelel a CSOK kritériumoknak és igényli is a Családok Otthonteremtési Kedvezményét. Ennek tipikus esete a tetőtér beépítésével keletkező új, önálló lakrész, melynek tulajdonosa különbözik az alsó szintétől.  

Falusi CSOK 

A tervek szerint 2022 végével lejárt volna, de további 2 évre kitolta az állam ezt a kedvezményt. A feltételek között viszont egy logikus változtatás is történt, melynek értelmében, ha eladnánk 5 éven belül az ingatlant, annak az összegét már nem fordíthatjuk a korábban eladott ingatlan visszavásárlására. A települések listájában is változás történt, amiknek ingatlanjaira járhat a falusi CSOK. Olvasnál még Falusi CSOK témában? Ezt a cikkünket ajánljuk. 

Babaváró hitel 

2024. év végéig hosszabbították meg a babaváró támogatást. Az igénylés követelményei maradtak. A babaváró hitellel kapcsolatban ezt a cikket érdemes elolvasni.  

Lakásfelújítási támogatás 

Ez a lehetőség megszűnt, így sajnos az idei évben ez már nem igényelhető.  

5%-os ÁFA lakásokra 

Ezt a támogatást is meghosszabbította a kormány egészen 2024 végéig, ami azt jelenti, hogy az eddig engedélyt kapott projektekre él az 5%-os ÁFA, amennyiben ezt 2028 végéig kifizetik. Ha CSOK-kal is él a vásárló, akkor az 5%-os ÁFA összegét is visszaigényelheti. Ennek is, hasonlóan az 5% ÁFA támogatáshoz, a korábbi, 2022 év végi határidejét 2024 végéig hosszabbították meg. Az igénylés feltételei pedig nem változtak.  Ezekről részletesebben itt és itt írtunk.  

Cikkünk megírásában a Bankmonitor cikke volt segítségünkre.  


Ezt a bejegyzést 2023. február 2-án tettük közzé.