Tévhit: Ha esik, a tetőtérben nem lehet szellőztetni, aludni

Sokan úgy vélik, hogy egy tetőtéri szoba nem egyenértékű egy földszinti szobával. Megmutatjuk, hogyan tudod a ferde falak alatti helyiséget könnyen kiszellőztetni és az alváshoz szükséges nyugalmat bármikor megteremteni.

A VELUX tetőtéri ablakok mindegyike rendelkezik beépített szellőzőnyílással vagy résszellőzővel, amin keresztül szabadon áramolhat a levegő, miközben az ablak zárva van. Tény, hogy nem a hagyományos módon működik ez a szellőztetés, mint amit a homlokzati ablakoknál megszoktunk. Ezek a beépített szellőzők a háttérszellőztetésről tudnak gondoskodni a fűtési szezonon kívül, tavasztól őszig. A tetőablak méretétől függően kb. 5-14 liter levegő tud itt áramlani másodpercenként (a kinti és a benti légnyomáskülönbségtől függően), így észrevétlenül is mindig friss levegő lesz odabent.

Az ideális természetesen az, ha intenzíven szellőztetsz és kinyitod 5-10 percre az ablakot. 

A tetősíkablak nyitása is különleges, mert nem bukik és nem nyitható oldalra sem, helyette valamely vízszintes tengelye (ablak középtengelye, vagy ablak felső vízszintes része) mentén nyílik. Ez azonban rendkívül nagy előnyt is jelent, mert az ablakszárnyat az egyébként oldalirányú szélmozgás nem tudja csapkodni. Sőt, az ablak tartozékát képező reteszek segítségével résnyire nyitott állapotban stabilan rögzíthető.

A legtöbb aggodalmat az esős és szeles idő okozza. A tetőtéri ablakot nem ildomos nyitva hagyni, amikor esik, de nem kell lemondanunk a szellőztetésről sem. Csak ki kell nyitni a szellőzőnyílást. Ezen a nyíláson a csapadék nem jut be, a levegő pedig a nyílásban található szűrőnek köszönhetően por és pollenek nélkül jut be a lakásba. 

Vannak, akik az ablaküvegen kopogó eső zavaró hatása miatt aggódnak. Jó hírünk, hogy léteznek esőzajcsökkentő kialakítású tetőtéri ablakok is, melyek mellett garantált a zavartalan alvás és pihenés. 2020 májusától a VELUX tetőtéri ablakok Premium választékában minden ablaküvegezés „tudja” már ezt.

Tudományosan bizonyított, hogy a gyermekek 7 dB zajkülönbségre már felébrednek éjszakai álmukból. Az esőzajcsökkentő tetőtéri ablakok nagyjából éppen ennyivel redukálják le az eső és jégeső kopogását, így a gyerekszobákban esős éjjeleken is csend honol. Az esőkopogás nemcsak éjjel lehet zavaró, hanem olvasás vagy zenehallgatás közben is, mely ezentúl esőben is élvezetes marad.

A Smart Home megoldások már mindenki számára kézzel fogható távolságba kerültek. Ilyenek például azok az intelligens tetőtéri ablakok, melyeken kívül esőérzékelő található. A legelső esőcseppek megjelenésekor az ablak automatikusan bezárja magát és csak a szellőzőnyílást hagyja nyitva. Így értékeink védve vannak, a szellőztetés azonban akadálytalanul működik.


Ezt a bejegyzést 2020. március 16-án publikáltuk.