Milyen tetőbe illeszthető ablakokkal tehetem világosabbá a tetőtéri nappalimat?

A tetőtér otthonos hangulatához nélkülözhetetlen biztosítani a megfelelő mennyiségű természetes fényt. A világos tér optikailag nagyobbnak, szellősebbnek tűnik, a közérzetre is jó hatással van, illetve a nappali aktív tevékenységek elvégzéséhez is kedvez. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, hogy milyen tetőbe illeszthető természetes fényforrásokkal tervezhetsz!

 

Tetőablak és tetőablak kombinációk 

Akár homlokzati ablak nélküli helyiségről van szó, akár olyanról, ahol van homlokzati ablak, mindenképp érdemes egy vagy több tetőablak elhelyezésével növelni a természetes fény mennyiségét és hatékonyabbá tenni a szellőztetést. A tetőablak kombinációkról itt írtunk bővebben. 

Hazánkban jogszabály (OTÉK: Országos Településrendezési és Építési Követelmények, 88.§) írja elő a huzamosabb tartózkodásra szolgáló helyiségek minimális bevilágító felületének méretét. Az előírás értelmében másként számolunk a felülről és az oldalról érkező természetes megvilágítást. Míg a homlokzati ablakok esetén a hasznos alapterület (a teljes padlófelület azon része, ahol a belmagasság legalább 1,9 méter) 1/8-adát kell biztosítani, a felülről érkező fény esetében elegendő az 1/10-edes arányt betartani.   

A tájoláson és az alaprajzi elhelyezésén kívül van még egy másik fontos tényező, amit érdemes figyelembe venni: a bevilágító felület vízszintessel bezárt szöge. Jó, ha tudod, hogy a 90°-os szögben elhelyezett homlokzati nyílászárók kevesebb fénymennyiséget biztosítanak, mint egy tetőablak. A tetősíkablakok általi, azaz a ferde síkról történő megvilágítás hatékonysága akár három-, ötszöröse is lehet egy ugyanakkora függőleges ablakhoz képest.  

tetoterasz-ID10164220_samobor-velux_dodatne__(2)

 

Tetőerkély és tetőterasz megoldások 

Az előzőekkel azonban nem érnek véget a lehetőségek. Ugyanis léteznek olyan megoldások is, melyekkel egy egyszerű ablaknyitással erkélyt vagy teraszt varázsolhatsz. Olvasd el ennek részleteit az Erkély a háztetőn? és a Bemutatjuk a VELUX tetőteraszt című bejegyzéseinket!  

lapostetos-felulvilagito-ID10156638__KAB8093--2004

 

Lapostetős felülvilágító 

Persze nem csak a tetőtéri nappalik élvezhetik a tetőbe illeszthető ablakok előnyeit! Lapostető esetén is van megoldás a felső bevilágításra, mégpedig a lapostetős felülvilágítók által. Ebből is több verzió létezik, így az igényeidhez megfelelőt biztosan megtalálod. Erről itt olvashatsz bővebben: A felülvilágítók típusai 

fenycsatorna-ID10123796_149327-01_KFS_R5_1489-H

Fénycsatorna  

Felejtsd el a sötét tereket a földszinten is! Ha a nappaliból nyílik egy ablak nélküli folyosó vagy gardrób, akkor sem kell lemondanod a természetes fényről! A fénycsatorna egyik vége a tetőbe kerül beépítésre, a másik vége pedig az adott helyiség mennyezetében kap helyet. A két végpontot összekötő csatorna juttatja el a természetes fényt az ablak nélküli szobába. Ráadásul ez akár lámpaként is tud funkcionálni, így teljesen kiválthatod a mesterséges világítást. Ehhez a szórótestre rögzíthető VELUX ZTL Led lámpa kiegészítőt kell beszerelni. Ennek használatával a fénycsatorna egész nap, így éjjel is használható világításra. A fényforrás egy 25 wattos, hagyományos izzó teljesítményének megfelelő, 4,8 wattos, energiatakarékos LED izzó. Érdekelnek a részletek? Olvasd el Kevesebb villany, több természetes fény: fénycsatorna magastetőhöz című bejegyzésünket! 

 

Nézd meg a termékeket a VELUX Virtuális bemutatóteremben

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: 



Ezt a bejegyzést 2023. május 2-án tettük közzé.