További tévhitek a Generon napelemes tetőrendszerről

Korábbi cikkünkben a Terrán Generon napelemes tetőcseréppel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket vettük sorra. Most folytatjuk azoknak a kérdéseknek a megválaszolását, amelyek még felmerülhetnek.

A Terrán Generon tetőcserépbe integrált napelemről korábbi bejegyzésünkből megtudhattuk többek között, hogy nem melegszik túl a nyári forróságban, illetve arról is olvashattunk, hogy rendkívül ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. Lássuk, milyen megválaszolandó kérdések merülhetnek még fel a napelemes tetőcserépről. 

Tévhit: Ha felhős az idő, nem termel áramot 

Tény, hogy a napelemek direkt napsütésben, 90 fokos beesési szögben, alacsony hőmérsékleten funkcionálnak a legjobban. Azonban felhős időben is termelnek, sőt akár 50-90%-os kihasználtsággal is képesek működni. A mai technológiák kifejezetten nagy figyelmet fordítanak arra, hogy amikor a napelemek úgynevezett részterhelésen vannak, akkor is minél hatékonyabban üzemeljenek. 

Tévhit: Nem használható ki a teljes tetőfelület és nem rakható fel több, egymással összefüggő tetőszakaszra a Generon 

Azok az összefüggő tetőszakaszok használhatók ki, amelyek tájolása megfelelő. Magyarországon az optimális elhelyezés a déli tájolású 35 fokos hajlásszögű tetőkön lehetséges. Az optimális tájolástól való kisebb eltérés keleti vagy nyugati irányban nem jár vállalhatatlan termeléskieséssel, ahogy az sem, ha az optimális hajlásszögtől 5-10 fokos eltérés van. A Terrán Generon felrakható több, egymással összefüggő tetőszakaszra, csak azt kell szem előtt tartani, hogy azonos tájolású és hajlásszögű szakaszok köthetők egy áramkörre. 

Tévhit: Már elkészült tetőre nem lehet felhelyezni a Generont 

Van lehetőség később is felhelyezni a Generont, de csak abban az esetben, ha Terrán Rundo vagy Zenit tetőcserepekkel van fedve az épület, mert a Generon kizárólag ezekkel kompatibilis. 

terran-generon-zold-energia


Ezt a bejegyzést 2023. február 26-án tettük közzé.