Új és régi építésű otthonok beltéri hőmérsékletének szabályozása

A mai gazdasági környezet és ingatlanárak mellett a felújítás fókusza átalakult. Persze az esztétikai csinosítás ugyanúgy fontos, de a rezsiárak, energiahatékonyságra vonatkozó szabályok szigorodása és a globális klímaváltozás küszöbén egyre hangsúlyosabbá válnak az energetikai felújítások. Közülük is a hőszigetelés és belső klíma kerül fókuszba. Cikkünkben megmutatjuk, mit tegyél, ha új, vagy ha régebben épült az otthonod, hogy optimalizáld a belső hőmérsékletet és levegőminőséget.

A felújítás során, főleg, ha a hőszigetelés kerül központba, fennáll a túlmelegedés veszélye. Nyáron ez egyértelmű, hogy mit jelent, télen ez kicsit másképp jelentkezik. Azáltal hogy a tető, a falak és az ablakok blokkolják a természetes légáramlást, könnyebben párásodik a lakás, így gyorsabban veti meg lábát a penészgomba. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden jó, ahogy van, ne hőszigeteljünk. Sokkal inkább azt, hogy nagyobb körültekintéssel szellőztessünk. Egyébként az újépítésű, jobb energiabesorolású épületeknél gyakrabban jelentkezik ez a probléma.  

Tetőtér esetén egyszerűbb a dolgunk, hiszen a mai, új típusú VELUX tetőablakok  kiváló szigetelés mellett beépített résszellőzővel lettek ellátva. A termékekhez elérhető a VELUX Active beltéri klímaszabályozó is, amely ha szenzoraival érzékeli a megemelkedett párát a lakásban, automatikusan kitárja az ablakokat. Ha pedig az esőérzékelő jelez, bezárja azokat. Ha új építésű ingatlanban gondolkodunk, érdemes az ilyen fajtájú tetőablakok között is körülnéznünk. Bővebb információt a Szabályozd a nyarat a tetőtérben VELUX ACTIVE automata ablaknyitással! című bejegyzésünkben találsz. Emellett az új és a régebbi, kevésbé felújított épületek esetén is a természetes, kereszthuzatos szellőztetés tud télen-nyáron gondoskodni a megfelelő beltéri levegőminőségről és páratartalomról.  

Tetőtéri hálószoba esetén a zavartalan pihenés és a nagyobb komfort érdekében még érdemes a helyiség sötétítését, hővédelmét is megfontolni. A VELUX tetőablakokat javasolt ellátni belső fényzáró vagy fényszabályozó árnyékolóval, külső felületén pedig hővédő rolóval vagy redőnnyel. Intézmények esetén többnyire sajnos csak a természetes szellőztetési módra van lehetőség a felmelegedés ellen, illetve kereszthuzatos szellőztetéssel tud az áporodott levegő mielőbb távozni. Mivel ezekben az épületekben fontos tényező a személyes teljesítmény, így elengedhetetlen a levegő rendszeres cserélése, frissítése. Ugyanez igaz az irodák esetén is, viszont több helyen, ahogy az áruházakban is, belső szellőzőrendszerekkel és beépített klímákkal gondoskodnak a megfelelő oxigénellátottságról és kellemes beltéri hőmérsékletről. 


Ezt a bejegyzést 2022. október 5-én tettük közzé.