Útmutató a tökéletes ablak kiválasztásához

Az épületek meghatározó részei az ablakok, gondoljunk csak a természetes bevilágításra és szellőztetésre, meg persze a kilátásra. Nehéz döntésnek tűnhet kiválasztani az otthonodhoz leginkább megfelelő ablakokat, de fontos lépés, hiszen hatással lesz a komfortérzetedre és a lakás energiahatékonyságára is. Nézzük meg együtt, hogy hány ablakot és milyen méretűt érdemes venni, illetve miért lehet jó döntés a tetőablak!

  

Hány ablakom legyen? 

Amikor azt veszed fontolóra, hogy hány ablakot érdemes betervezni az otthonodba, mérlegelned kell a lakás méretét, tájolását és a személyes preferenciáidat is. Hiszen ezek meghatározzák, hogy mennyi természetes fényre van szükséged, illetve a szellőztetés lehetőségére is hatással vannak.  

Kisebb helyiség esetén értelemszerűen elegendő lehet 1-2 ablak is ahhoz, hogy világos legyen és hatékonyan szellőztethess. Nagyobb alapterületen viszont több ablak szükséges ugyanezen eredmény eléréséhez.  

De ahogy fentebb is említettük, a méreten kívül az adottság is számít. Ha eleve sötétebb a helyiség az elhelyezkedése végett – például északi tájolás –, esetleg funkciójánál fogva magasabb lesz a páratartalom, érdemes több ablakot betervezni. A tetőtér például kellemesebbé és világosabbá tehető a VELUX 3:1 tetőablak kombinációival. 

  

Mekkora ablakra van szükségem? 

A tetőtér méretétől is függ, hogy mekkora méretű legyen az ablak. A nagyobb ablak több természetes fényt enged be, és szebb kilátást ad, viszont többnyire valamivel drágább megoldás.  

Ezen felül az ablak helye is hatással van a méretének eldöntésére. Ha a természetes fény mennyiségét maximálisan ki szeretnéd használni, a déli, keleti és nyugati fekvésű szobákba nagyobb ablakokat érdemes választani. Persze ez sem általános érvényű, hiszen forró, mediterrán tájakon élőknek a fenti esetekben is érdemes inkább kisebb méretű ablakokat tervezni a meleg elleni hatékonyabb védekezés céljából. 

tetoablakkal-ID10161866_XXL  

Miért érdemes VELUX tetőablakokat venni? 

Összegyűjtöttük érveinket, miért olyan népszerűek a VELUX tetőablakok: 

  • Energiahatékonyság*: a VELUX ablakokat energiahatékonynak tervezték, az üvegek hőszigetelő képessége kíváló, így alkalmazásuk esetén nő a fűtés, illetve hűtés hatékonysága, ezáltal csökkenhet az erre fordított költségünk.  
  • Természetes fény: a világos és tágas, komfortos térérzethez szükséges természetes fény bejuttatását teszik lehetővé a VELUX ablakok. Különböző méretű és stílusú tetőablakok és tetőbe illeszthető ablakok találhatók a kínálatban, így az igényeidnek leginkább megfelelőt választhatod. 
  • Szellőztetés: az ablakokat úgy tervezték, hogy a megfelelő szellőzést biztosítsák, így szerepet játszanak az otthon levegőminőségének javításában. Könnyen nyithatók és zárhatók, számos modell beépített érzékelőkkel rendelkezik, melyeknek köszönhetően biztosítják az automatikus szellőztetést az otthoni hőmérséklet és páratartalom alapján.  
  • Tartósság: A VELUX ablakok kiváló minőségű anyagokból készülnek, ellenállnak az időjárás viszontagságainak és az UV-sugaraknak, így hosszú évekig, akár évtizedekig időtállóak és tökéletesen használhatóak. 
  • Széles kínálat: A VELUX ablakok sokféle stílusban kaphatók, beleértve a fix, kézi és elektromos modelleket is. Anyagát tekintve is lehet natúr fa vagy fehér, műanyag bevonatos, így minden enteriőrbe tökéletesen beilleszthetők. 

  

Összefoglalva tehát az eddigieket, amikor nyílászárókat választasz az otthonodba, fontos mérlegelned, hogy hány ablakra van szükséged, milyen méretűek legyenek, és milyen típusú ablakok felelnek meg leginkább az igényeidnek. Népszerű választás a lakástulajdonosok körében a VELUX tetőablak, mert valamennyi megoldás energiahatékony, biztosítja a természetes fényt, a hatékony szellőztetést, hosszú élettartamra tervezték és változatos kínálat áll rendelkezésre. A megfelelő ablakokkal komfortosabbá és esztétikusabbá teheted otthonodat, és javíthatod annak energiahatékonyságát. Ezenkívül a külső árnyékolók és redőnyök használatával még kedvezőbbé teheted a beltéri hőmérsékletet és tovább növelheted a komfortérzetet. 

*Forrás: https://commercial.velux.co.uk/products/glass-roof-systems/glazing-panels/additional-products/daylight-and-heat-control


Ezt a bejegyzést 2023. április 5-én tettük közzé.