Vályogfalak helyreállítása

A magyarországi lakásállomány közel 13%-a még napjainkban is hagyományos vályogház, és jellemzően belvizes területen találhatóakvízszigetelés nélkül. A vályog teherhordó falazat száraz állapotában, állandó páratartalom mellett nagyon stabil és jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, ám a vízterhelés hatására ezen értékei rohamosan csökkennek. Nézzük meg, hogyan lehet felújítani, korszerűsíteni!

Vályogzás esetén a tartófalak károsodása, „kikagylósodott” anyaghiányosságok kialakulása jellemző probléma, gyakorlatilag az összes hagyományos vályog épületen jelentkezik. Javításuk, korszerűsítésük azért különösen nehéz, mivel a hiányzó vízszigetelést nehéz pótolni, valamint a felületét sem szabad lég/vízzáró réteggel ellátni.

vályogfal

Komplex problémára a megoldás is komplex! Mindenekelőtt a károsodás okát kell feltárni és orvosolni. Ez elsősorban vizesedésből fakad, de okozhatja tartószerkezeti hiba, vagy a nem megfelelő karbantartás (felület lezárása) is.  

valyoghaz-felujitasa

1. lépés

Mivel az épület vízszigeteléssel nem lett ellátva, ezért a nedvesedés okát már az épület környezetében meg kell szüntetni.

  • Felszíni vizek: A nedvesedés sok esetben a nem megfelelően kialakított csapadékvíz elvezetésből (pl. hiányos eresz, rossz helyre kivezetett ejtőcső), meghibásodott szerkezeti elemekből (tető), illetve nem megfelelő lejtésűfelszíni burkolatból fakad. A probléma általában szemrevételezéssel lokalizálható és hibaforrástól függően javítható. 
  • Felszín alatti vizek: Talaj- és rétegvíz, talajnedvesség időszakos megjelenése. A nedvesség útját az épület alapozási síkjában, vagy lehetőség szerint az alatt kell lezárni és elvezetni. Erre több lehetőség van a helyi adottságoktól függően pl. szívókutak alkalmazása, vagy szivárgócső fektetése az épület körül, biztosítva a bejutó nedvesség elvezetését.
  • Kommunális vizek: Sérült víz, szennyvízvezetékek, nemmegfelelővagy hiányzó technológiai vízszigetelés. Javításuk lokálisan történik. 

valyoghaz-felujitasa-belso-foto

2. lépés

Meghibásodott, kikagylósodott falszakasz helyreállítása. Csak abban az esetben szabad a javításnak nekiállni, amennyiben a károsító körülmény (pl. talajnedvesség felszívódása) meg lett szüntetve! 

  • Először a falsíktól 3 cm-t meghaladó mélyedéseket kell kitölteni. Erre legcélszerűbb a Eurosan VS gúzoló alkalmazása mellett „HP Leicht A” könnyített alapvakolatot felhordani. A könnyített alapvakolat igazodik leginkább a vályog szerkezet eredeti műszaki paramétereihez mind fajsúly, mind nyomószilárdság terén, ezáltal az anyagpótlás nem ad plusz terhelést a megmaradt falszerkezetre. 

    valyoghaz-felujitasa-belso-foto2
  • Ezt követően a megszilárdult és kiszáradt alapvakolat rétegre, illetve a 3 cm-nél nem mélyebb hiányosságokra ki lehet alakítani az Eurosan szárítóvakolat réteget rabic- vagy vakolaterősítő háló beágyazásával. Eurosan rendszer alkalmazása elsősorban azért ajánlott, mivel a szerkezetben lévő felesleges nedvesség távozása akár évekig is eltarthat, másrészt hosszú távon biztosítja a falszerkezet és az épület pára/falnedvesség háztartását.
  • Végső lépés a felület egységes kiegyenlítése és fedése, melyre páraáteresztő meszes glettet (Gletti Extra) és páraáteresztő festéket (SilikatTOP) alkalmazzunk. 
  • Az eljárás hasonló a külső falsíkon is. Ebben az esetben a Gletti Extra meszes glett helyett – főleg lábazati zónában – Eurosan FP simítóvakolatot alkalmazzunk, mely durvább felületet ad, ellenben a környezeti terheléseknek jobban ellenáll.

 

LB Knauf


Ezt a bejegyzést 2020. július 28-án tettük közzé.