Városi CSOK plusz 2024 - kik járnak jól vele?

A CSOK eltörlése sokakat váratlanul érintett, de a CSOK plusz híre engesztelő lehet a lakosság egy részének. Hatalmas a kíváncsiág és érdeklődés, de a részletek még ködösek. Cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit erről az új támogatásról eddig tudni lehet. 

A CSOK jelenlegi formája sajnos nem támogatja már olyan nagy léptékben a párok új otthonhoz jutását, mint a pályázat kezdeti időszakában, amikor az ingatlanárak még jóval kedvezőbbek voltak. Leginkább ez indokolta a CSOK ráncfelvarrását, melyből megszületett a CSOK Plusz. Eddig ezekre a kérdésekre kapunk választ a CSOK Plusz kapcsán. 

Mikortól él a CSOK Plusz?

2024.január 1-től lesz pályázható.

Milyen településeken lesz igényelhető? 

Jó hír a városok lakóinak! Azokon a helyeken lesz elérhető, ahol a falusi CSOK nem igényelhető.  

Mennyi az annyi? 

Ezzel kapcsolatban egyelőre nem árultak el információkat. Nem tudni mit jelent ez a gyerekek számát tekintve vagy hogy milyen büntetéssel kell kalkulálni, ha mégsem jön a pici. 

Mik a feltételek? 

Valószínűleg a CSOK Plusz a CSOK-kal ellentétben nem lesz igényelhető meglévő gyerekre. Sokkal inkább a Babaváróhoz fog hasonlítani abból a szempontból, hogy olyan gyereket tervező vagy babát váró házaspárok vehetik majd fel, ahol a feleség még nem töltötte be 40. életévét.  

A CSOK-hoz hasonlóan ingatlanvásárlásra lesz fordítható az összeg. Ez lehet első lakáshoz jutás vagy az új pici érkezésével felmerülő nagyobb otthonra váltás.  

Összekapcsolódik a lakáshitellel 

A CSOK Plusz a vállalt gyermek vagy gyermekek teljesítése esetén adósságleírást is magába fog foglalni. Hogy ez mit jelent pontosan, egyelőre nem tudni.  

Bizonytalanságok a CSOK Plusz kapcsán 

Amellett, hogy nem tudni, milyen összegeket jelent a CSOK Plusz, egyelőre az is csak találgatás, hogy a Babaváróhoz hasonló kamattámogatott hitel lesz-e adósságleírással vagy vissza nem térítendő támogatásként gondoljunk-e rá. Nem tudni továbbá feltételek egy részét vagy azt, hogy milyen büntetésekre lehet számítani a nem teljesítés során. Akik tervezik még a CSOK gyors felvételét, törik a fejüket, hogy érdemes-e még a CSOK-kal élni vagy várják-e meg a CSOK Pluszt. Sőt, fontos kérdés, hogy azok, akik már felvették a CSOK-ot, vajon az utódjára is pályázhatnak-e majd. Azoknak is türelemmel kell lenniük, akik a CSOK eltörlésével a falusi CSOK irányába tekintve keresik új ingatlanjukat, hiszen lehet, hogy így jövőre újra a város felé is nyithatnak.  

A CSOK Plusz részletei azóta frissültek, melyről részletesebben ebben a blogcikkben írtunk. Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket a közösségi médiában, hogy biztosan ne maradj le friss cikkeinkről!  


Ezt a bejegyzést 2023. október 6-án tettük közzé.