Ezek a CSOK Plusz részletei

Hetek óta lázban tartja a családtervezőket és családosokat a CSOK Plusz, mely 2024. január elsejétől a klasszikus CSOK-ot váltja. Ebben a korábbi cikkünkben már írtunk a CSOK Pluszról, de akkor még csak találgatások voltak. Azóta több részlet is napvilágot látott. Ezeket gyűjtöttük most össze. 

A CSOK Plusz jövő év elejétől lesz igényelhető, nemcsak az 5000 fő feletti településeken, hanem az ország bármely területén. 

Vissza nem térítendő támogatás helyett hitel 

A korábbi CSOK-kal ellentétben, a CSOK Plusz egy kamattámogatott hitel lesz 3% kamattal.  

A felvehető hitelösszeg a vállalt gyerekek számától függ, mégpedig: 

  • egy gyermek esetén 15 millió Ft 
  • két gyermek esetén 30 millió Ft, 
  • három gyermek esetén 50 millió Ft.  

Meddig kell fizetni? 

A kamattámogatott hitel futamideje 10-25 év, az összegtől függően, de a legelső évben csak a kamat összegét kell fizetni.  

Mivel csökkenthető a hitelösszeg? 

A második és harmadik vállalt gyermek után is 10 millió Ft összeget elengednek. Ez a következőt jelenti: 

  • Ha a pár egy korábbi és két vállalt gyermekre igényli a három gyermekes 50 millió Ft-ot, a harmadik gyermek megszületése után csak 10 millió Ft-ot engednek el, hiszen csak kettő volt a vállalt gyermek, melyre 10 millió Ft jár.  
  • Ha mind a három vállalt, abban az esetben járna a 20 millió Ft jóváírás.  

A Babaváró hitelhez hasonlóan, a CSOK Plusznál is szüneteltethető a törlesztés, de itt a kicsi megszületését követően csak egy évre.  

Mire lesz használható a hitel? 

A Babaváró hitellel ellentétben ez nem szabad felhasználású kölcsön lesz. Telekvásárlásra nem lehet fordítani a kapott összeget. Ha a pár első közös otthonát vásárolja, akkor az ingatlan ára nem lehet több, mint 80 millió Ft. Ha lakásbővítésre fordítják, tehát nem első ingatlanra költik, 150 millió Ft-ra ugrik az ingatlan felső határa. Ingatlanbővítésnek minősül nemcsak az adásvétel, hanem meglévő ingatlan bővítése is. Ezesetben legalább egy lakószóbával kell bővülnie az ingatlannak.  Az otthonok lehetnek újak és használtak is, illetve építkezésre is vonatkozik.  

Mekkora önerő szükséges a felvételhez? 

Első közös ingatlanvásárlás esetén 10%, lakásbővítésnél 20% a szükséges önerő.   

Csak vállalt gyermekekre igényelhető? 

Nem, de legalább 1 vállalt gyermeknek is lennie kell köztük. Sőt, ha a gyerekek egy része korábbi házasságban született, de az új házasságban is terveznek gyermeket, akkor az új házaspár is igényelheti a CSOK Pluszt a már meglévő és vállalt közös gyermekekre.  

Mik az igénylés további feltételei? 

Az igényléskor az édesanya még nem töltheti be a 41. életévét. Abban az esetben viszont, ha a magzat már 12 hetes, akkor 2 évig lehetőségük van az idősebb édesanyáknak is felvenni a hitelt. Ha nem születik meg a vállalt gyermek, a teljes hitelösszeget vissza kell fizetni. 

Örökbefogadott gyermekre is felvehető a CSOK Plusz? 

Igen, ugyanezen feltételeknek eleget téve örökbefogadott gyermekre is igényelhető.  

Ha valaki felvette a CSOK-ot, igényelheti a CSOK Pluszt is? 

Attól függ. Abban az esetben igen, ha a korábbi CSOK-ot lezárták és teljesítettek minden feltételt. CSOK hitel esetén pedig vissza kell fizetnie előtte a hitelösszeget. Ha valaki még nem teljesítette a vállalt gyerekszámot, de visszafizeti a CSOK-ot, utána igényelni tudja a CSOK Pluszt.  


Ezt a bejegyzést 2023. november 6-án tettük közzé. 

Cikkünk megírásában a csalad.hu és vg.hu cikkei voltak segítségünkre.