Zöld utat a még zöldebb házaknak, otthonoknak!

2020-ban minden korábbinál fontosabb a klímaválság témája, a környezetvédelem mindannyiunk közös érdeke, hiszen azt, hogy milyen világ vár ránk a következő néhány évtizedben, mostani döntéseink határozzák meg. Ebbe éppúgy beletartozik a szelektív szemétgyűjtés, mint a víztakarékosság vagy éppen a megújuló energiaforrások használata. A napnál is világosabb tehát, hogy megéri napenergiát alkalmazni - de nem mindegy, mi kerül a házunk tetejére! 

 

Ha új otthont építünk, vásárolunk, vagy a meglévőt újítjuk fel, mire törekszünk leginkább? Haladni a korral, esztétikailag és technikailag is, emellett szeretnénk szebb és biztonságosabb környezetet biztosítani a családunknak. Egy idilli jövőt képzelünk el ilyenkor, ahol mindennap élvezhetjük a kényelmet, a kert nyugalmát, a friss levegőt, gyönyörködhetünk a nyári égboltban. De be kell látnunk, hogy ahhoz, hogy ez valóra váljon, elengedhetetlen az öko megoldások alkalmazása  és nemcsak azután, hogy beköltöztünk otthonunkba, hanem már akár annak épülése/szépülése során is!  
 

Új nap virrad az építőiparban 

Az Európai Bizottság közel 10 éve kiemelten kezeli az építőipart a szolgáltatói szektoron belül, hiszen a tagállamok GDP-jének jelentős hányadát adja, illetve több millió embernek biztosít munkát. Ugyanakkor az építőiparhoz kötődik az EU teljes energiafogyasztásának 40%-a, valamint az üvegházhatású gázkibocsátás 35%-a. Éppen ezért a következő néhány évben új szabályzásokat, irányelveket kívánnak bevezetni, hogy fenntarthatóbbá, környezetkímélőbbé tegyék ezt az iparágat. De mit jelent ez a hétköznapokban? Magyarországon egyrészt a házak energiahatékonyságát tervezik növelni: például 2021-től az építési engedélyek kiadását zöldenergia használatához kötik majd, egészen pontosan legalább 25%-ban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiát kell alkalmazni.  

 

Zöld otthon, zöld építkezés 

Ház Terrán Generon napelemes tetőcseréppel

Másrészt előreláthatóan az építőipari cégeknek is megszabják, hogy részben környezetbarát, újrahasznosító technológiákat vezessenek be. A logika egyértelmű: ha otthonunk egyre zöldebb, miért ne lehetne már az is zöld, ahogyan elkészül?! A nagy múltú Terrán Cserépgyártó Kft. például kiemelkedik a hazai építőipari cégek közül azáltal, hogy régóta nagy hangsúlyt fektet az ökotudatos innovációkra. Termékük, a betoncserép már önmagában véve környezetbarát megoldás: ha a gyártását nézzük, az égetett cseréphez viszonyítva kisebb az energiafelhasználása és a környezetterhelése. Ráadásként a Terrán Bólyban található gyártóüzemének energiaellátásához napelemparkot is telepített. Két éve pedig ezt a környezettudatos szemléletet egy következő szintre emelték és lenyűgöző esztétikummal párosították, amikor bemutatták a napelemes tetőcserepüket, a Generont 

 

Az energiát adó tető 

Terrán Generon napelemes tetőcserép

Ez a többszörös díjnyertes innováció kompromisszummentes választ ad a 21. század igényeire. A napcellákat speciális módon integrálják az egyes tetőcserepekre, így azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos cserepekével. A Generon teljesítményben és hatékonyságban felveszi a harcot a nagy szolárpanelekkel, ám velük ellentétben belesimul a tető síkjába, így annak eredeti védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosítottés emellett szinte észrevétlenül szolgáltatja otthonunknak a zöldenergiát. Első ránézésre annyi különbség látható csupán, hogy a Generonon megcsillan a napfény, ezzel is azt üzenve, hogy ez a tető – és az alatta lévő család – maximálisan naprakész. 

Terrán1


Ezt a bejegyzést 2020. március 3-án tettük közzé.