10-ből 9 épület még 2050-ben is használatban lesz

Az Európai Épületteljesítményi Intézet (BPIE) az „Európai épületek mikroszkóp alatt” tanulmányának adatai és kutatásai alapján 2050-ben a mai, meglévő épületek 90 százaléka még mindig használatban lesz Európában. A jelentésből kiderül továbbá az is, hogy a jelenlegi épületek az elsődleges energiafogyasztás 40 százalékáért és a szén-dioxid kibocsátásnak pedig a 36 százalékáért felelősek. Szintén kontinensünknél maradva, csak itt 20-50 százalék energia lenne megtakarítható a már használatban lévő épületek felújítása és az új épületeket érintő szigorúbb rendelkezések által. 

 

Mit kellene tennünk, hogy energiát takarítsunk meg?  

Ahhoz, hogy az Európai Unió által kitűzött 80 százalékos csökkentést elérjük a szén-dioxid-kibocsátásban csak a háztartási visszaszorítások által, ez 2050-re az éves felújítási ráta 1,2 százalékról 3 százalékra való növekedését fogja jelenteni Európában. Mivel az európai épületek 75 százaléka lakóépületnek minősül; ebből 64 százalék családi ház, 36 százalék társasház, az energiatakarékosság lehetősége így elsősorban a lakóépületek esetében van jelen. Ráadásul épületeink 30 százaléka szenved úgynevezett "beteg épület" szindrómában, ezáltal nem járul hozzá az egészséges belső klímához és nem is biztosítja azt. 

Mit tehetnek a tetőablakok a fenntarthatóság és energiahatékonyság ügyében?  

  • A VELUX Cégcsoport támogatja a klímafelújítás koncepcióját, ami által javítható a belső klíma az épületben élők, dolgozók vagy tanulók számára, és csökkentve az energiafogyasztást a bolygó javára. 
  • A meglévő épületek felszerelése energiahatékony tetőablak-rendszerekkel hatalmas lehetőséget kínál az energiafogyasztás csökkentésére a kevesebb villany-, légkondicionáló- és fűtéshasználat által. 
  • Az új VELUX tetőablakok anyagi szempontból is hatékonyabbak, mint a régebbi tetőablakok. Az éves energiafogyasztás akár 170 kWh-val is csökkenthető, ha a régi tetőablakokat újra cseréljük.  
  • Az új VELUX tetőablakok pozitív szén-dioxid-lábnyomot hagynak az élettartamuk során. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.   
  • A VELUX tetőablakok hatékonyabbak a régi, hagyományos tetőszerkezetekhez képest. Az ablak összességében jobb teljesítménnyel bír energetikailag, köszönhetően a tető fejlett hőszigetelésének és a naphő többletnek.  
  • Az európai lakóépületek 40 százaléka 1960 előtt épült, még a rájuk vonatkozó energia-ügyi rendeletek előtt. Emiatt is kiemelt jelentőségűek az energiahatékonyságot szem előtt tartó felújítások 

Ezt a bejegyzést 2020. szeptember 20án tettük közzé.