10 liter nedvességet juttatunk a beltéri levegőbe nap mint nap!

Tudtad, hogy egy négytagú család átlagos otthon töltött napja alatt kb. 10 liternyi nedvességet juttat a beltéri levegőbe? Gondolj csak bele, hogy például mosás, teregetés, mosogatás, főzés, vagy zuhanyozás során mennyi pára képződik! Ezek a tevékenységek mind-mind nedvességet juttatnak a beltéri levegőbe. Ezért a beltéri  levegő olykor több nedvességet tartalmaz, mint a kinti. 

Miért káros ez? Például az allergiát okozó házi poratkák nedves beltéri környezetben szaporodnak. Csökkentheted a házi poratka által okozott allergia kockázatát, ha a relatív páratartalmat 45% alatt tudod tartani! Ugyanez igaz a penészgombákra is: kedvelik a nyirkos helyeket. A penész nemcsak esztétikai probléma, de légúti megbetegedést, asztmát is okozhat. A páratartalomról bővebben itt írtunk. 

A beltéri levegő minősége döntő fontosságú az emberek egészsége szempontjából, mivel kb. a napunk 90%-át bent töltjük. A mostani időszakban, amikor sokan ráadásul home officeban egész nap otthon tartózkodnak, különösen fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű szellőztetésre! 

hatterszelloztetes-146966-01-XXL

Mit tehetsz? 

Szellőztetéssel felfrissítheted a beltéri levegőt és csökkentheted a belső levegő relatív páratartalmát. A nap folyamán kb. 2-4 alkalommal tárd ki az ablakokat, és 5-10 percig szellőztess! A gyors levegőcsere így energiaveszteség nélkül érhető el, mivel a falak, padlók, mennyezetek és a bútorok nem hűlnek ki ennyi idő alatt. Ennek eredményeként csak a levegőt kell újra felfűteni. 

Hatékonyabb a szellőztetés, ha több, egyszerre kitárható ablakod van, és ezek különböző magasságúak vagy tájolásúak. Így kihasználhatod a természetes légáramlást, az úgynevezett kéményhatást, a leghatékonyabb természetes szellőztetési megoldást. 

A VELUX tetőtéri ablakok háttérszellőztetésre is alkalmasak, így biztosítani tudják a friss levegő folyamatos beáramoltatását a lakásba.  Ezért is elegendő rövidebb időre kitárni az ablakokat. 

Az automatizált megoldások maximális kényelmet nyújtanak: szenzoros érzékelők mérései alapján az ablakok kitárása automatizálható a friss levegő, a CO2 szint csökkentése és a páratartalom optimalizálása érdekében. 

 

Te hányszor szoktál szellőztetni egy nap? 

Ezt a bejegyzést 2021. február 15-én tettük közzé.