A napfényes, világos lépcsőház titka

Abban a térben érezzük jól magunkat, amit belátunk, ahol a természetes fény bevilágítja a terepet. Ez a vezérelv lebegjen a szemeid előtt, amikor az emeletre vezető lépcsőházat, lépcsősort tervezgeted. Bár a lépcső közlekedésre szolgál, jövünk-megyünk rajta, mégis ez is az otthon egy szelete. Fordíts rá kellő figyelmet, mutatjuk hogyan!

 

A fény a kulcs. Érdemes a világítás természetes módjára törekedni. Kézenfekvő megoldás lehet a feljáró tetején tetőablakkal vagy fénycsatornával gondoskodni erről. Tetőablakot akkor tudsz választani, ha a lépcsőháznak van kapcsolata a tető ferde falsíkjával. Fénycsatornával pedig olyan helyiségbe is elvezetheted a természetes fényt, aminek nincs közvetlen kapcsolata a tetővel.  

Azon túl, hogy így barátságosabbá válik a feljáró, kevesebb mesterséges fényre lesz szükséged, amivel a rezsin is spórolhatsz. Arról nem is beszélve, hogy ahol van napfény, ott lehet zöld növény! Minden tér otthonosabbá válik, ha élő növényekkel ékesítjük. 

A fentieken túl így máris jobban kihasználhatod a lépcső adottságait: a világos lépcsőházban értelmet nyer a dekorálás, a fotók a falakon és esetleg a tárolás is. De láttunk már extrém példát, ahol a feljárót akvárium keretezte. Használd ki praktikusan a lépcsőházat! Egészen más érzés lesz így fel- és levonulni, és gondoskodsz az alsó és a felső szint szimbolikus összekapcsolásáról is. 

Ráadásul a nyitható lépcsőházi tetőablakkal megteremted a leghatékonyabb szellőztetési módot, amikor a kéményhatás segítségével frissíted fel néhány perc alatt a lakás levegőjét. A tetőablak további előnye, hogy a napfény általa felülről árad be, ami különösen télen hasznos, amikor a Nap alacsonyabban jár. 

Fokozhatod a világosságot üvegajtó, üvegfal, üvegtégla valamelyikével vagy ezek kombinálásával. Ha félted a privát szférát, az üveg lehet félig áttetsző, így csak a fényt engedi be, a kíváncsiskodó tekinteteket nem. 

Itt is él az örök igazság: használj világos színeket! A falakat és magát a lépcsőt is érdemes világos színűnek megálmodni, ezek ugyanis tükrözik, visszaverik a fényt, ezáltal még világosabbá válik a tér.  Praktikus választás a fehér különböző árnyalata vagy a pasztellszínek. Tükrök alkalmazásával pedig hatványozhatod az optikai tuningot: tágíthatod is a teret, és tovább növelheted a fényerőt. 

A természetes fény mellett azért a mesterséges világításról is gondoskodni kell, erre is látványos megoldások léteznek. A direkt fényen túl hangulatvilágítást is tervezhetsz - például a lépcsőn futó LED-csík formájában. 

Mindezek megvalósításával világos, napfényes és kellemes lépcsőházat alakíthatsz ki, megőrizve otthonod egységes harmóniáját.  

 


Ezt a bejegyzést 2024. május 28-án tettük közzé.

 

Kapcsolódó cikkeink: