A Kádár-kocka és az energiahatékonyság találkozása 2. rész

Az előző részben megvizsgáltuk, hogy miért él az a közhiedelem, miszerint a régi állapotú Kádár-kocka energiahatékonysági szempontból nem kecsegtet sok jóval. Ahogy az előzőekben említettük, az igazi kérdés az, hogy mennyire nem teljesít jól, és milyen mértékű és jellegű felújításra van szükséged ahhoz, hogy gazdaságosabban tudd fenntartani a házad.  Ebben a bejegyzésben most azzal foglalkozunk, hogy melyik szerkezetet érdemes energetikai értelemben felújítani.

 

Kérdés, hogy a felújítást bent lakva vagy kiköltözést követően szeretnéd megvalósítani. Összetett feladatról van szó, sok apró és nagyobb szerkezethez kell hozzányúlnod, nem mindegy, mire van lehetőséged. A bentlakás közben végzett munka nagyobb szervezést, rugalmasságot igényel, mint ha máshol laknál a kivitelezés idején. 

 

Talajon fekvő padló 

A legnehezebb feladat. Többnyire ép padlószerkezetet kell felbontani. A bontás meglepetést tartogathat számodra. A padlóburkolat elbontása nem csak azért fájó, mert sajnálod a burkolatot, hanem mert nem tudhatod pontosan, mi van alatta, a bontás során mi kerül elő a padlórétegekből. Ha stabil volt a padló, nem kell félned. Ha a padló nem sík, mozog, akkor az aljzat, vagy az abban lévő kitöltő anyag már sérült, vagy hiányzik. Készülj rá, hogy a rétegek elbontása nem áll meg a burkolatnál, hanem lejjebb kell ásnod. Ilyenkor előfordulhat, hogy a talajnedvesség elleni szigetelést is felsérted, azaz pótolni kell azt. Csak ezt követően építhetsz be lépésálló hőszigetelést, ami az energetikai felújítás fontos része. Figyelj a régi és a tervezett padlószintre is, mert az új rétegrend vastagabb lesz, mint a régi. Biztos nem szeretnél más magasságban megérkezni a házadba, átszabni az ajtókat, vagy kisebb belmagasságot kapni a felújítás után. 

 

Lábazat 

Kényes rész. A Kádár-kockák többnyire a terepszinttől kiemelt földszinti padlóvonallal rendelkeznek. Valószínű a Te házad is – legalább részben – földszinti padló alatti lábazattal bír. A kerülőutas hőhíd kiküszöbölése érdekében gondoskodnod kell az utólagos hőszigeteléséről. A lábazat csapóesőnek kitettsége miatt itt felmerül a lábazati vízszigetelés felújításának szükségessége. Tudd, hogy ebben a zónában víz felvételére nem alkalmas, zártcellás hőszigetelést kell alkalmazni. Itt nagyobb mechanikai behatások is érik a falat, tehát a hőszigetelés keménysége fontos jellemző. 

 

Fal 

A leglátványosabb felület, amit hőszigetelned kell. Ne csak az egybefüggő nagy felületekre figyelj, hanem a sarkokra és a nyílászáróknál a kávákra, csatlakozásokra is legyen gondod. Ez a védőréteg is legyen folyamatos! A hőszigetelések sokfélék, energetikailag nem csak a vastagságuk, hanem a teljesítményük, hőszigetelőképességük, valamint a beépítés minősége is befolyásolja az eredményt. Válassz természetes alapanyagú hőszigetelést! 

 

Tető 

Nagy felület, bonyolult szerkezet. Ha fűtött a tetőtered, hőszigeteld a tetőt! Padlástér  esetében is javasolt kisebb mértékű beavatkozás. A tetőszerkezetben a relatív hőhidakat szűntesd meg, legyen egységes, folyamatos a védelmi burok itt is. Építs be ide is természetes anyagú hőszigetelést! 

 

Födém 

Itt a zárófödémről van szó, arról, ami felett nincs több vízszintes födémszerkezet. Amennyiben van felette fűtött tér, nincs vele dolgod. Ha padlástér vagy fűtetlen zug van felette, ugyanúgy hőszigetelned kell, mint a tetőt. 

 

Nyílászárók 

Ravasz feladat. Nem elég kidobni a régit – sokszor nem is kell! –, vagy beépíteni az új vagy felújított nyílászárókat, hanem gondosan csatlakoztatnod kell a hőszigeteléshez (tetőablaknál is!), a párkányhoz, figyelned kell a beépítési hézagok tömítésére és takarására, a kiegészítő szerkezetek minőségére. Utóbbiak közé tartozik az árnyékolószerkezetek „doboza”, annak beépítési módja, minősége. A túlzás itt sem válik be! A páratechnikai értelemben vett túlzott zárás páralecsapódást, penészesedést okozhat. 

 

Épületgépészet 

Az energetikai felújítás eredményének egyharmadát kitevő beavatkozás. Épületgépész Tervezővel gondosan válaszd ki a kazánt, a hőleadó felületeket, a fűtési rendszert és összefüggéseiben vizsgáljátok meg a teljes ház működését és annak rugalmasságát. Ezzel fogod leginkább szolgálni azt az életmódot, amit ebben a házban gyakorolsz. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu         

 


Ezt a bejegyzést 2023. április 11-én tettük közzé.