Mire irányul a településképi követelmény?

Ha meglévő ingatlanodhoz és háza tájához jelentősen hozzányúlnál, a változásnak meg kell felelnie a településképi követelményeknek. Mit jelent ez pontosan, és hogy néz ki ez, ha az építkezés, felújítás a tetőtérre irányul? 

A szabályozás célja, hogy az épületek illeszkedjenek a település önkormányzata által meghatározott településképbe, mind esztétikailag, mind alapanyag-használatban és –minőségben. A követelményeket helyi szinten szabják meg, így az adott település előírásai között érdemes olvasgatni. A munkálatok megkezdése előtt kötelező a tervezetet hivatalos úton bejelenteni. Ez a Településképi bejelentés lényegében egy olyan dokumentum, ami igazolja, hogy minden változtatás megfelel a helyi követelményeknek. Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk.  

A településképi követelmény általános meghatározása az alábbiakra terjed ki: 

  • a beépítés telepítési módjára,
  • a beépítés jellemző szintszámának vagy az épület legmagasabb pontjának meghatározására (amely értéknél nagyobbat a helyi építési szabályzat nem határozhat meg), 
  • a kerti építmények, műtárgyak, vagy - a kerítéskialakítás, és - a közterület alakítási terv által érintett terület lehatárolására.  

Az egyedi építészeti követelmény ennél konkrétabb. Ez biztosítja az építmény településképhez illeszthetőségét, annak minőségét azokon a területeken, amik településképi szempontból meghatározóak vagy a helyi egyedi védelemmel érintett területen találhatók. A szabály az alábbiakra terjed ki: 

  • az építmény anyaghasználatára, mely illeszkedjen a településkép karakteréhez

  • az építmény tömegformálására, azaz többek között a tetőzet kialakítására, tetőgerinccel és – felépítménnyel kapcsolatos előírásoknak, 

  • a homlokzat kialakítására úgy, mint nyílásrend, díszek, nyíláselosztás, 

  • zöldfelületekre, kerti építményekre és burkolatokra, 

  • reklámhordozókra, 

  • egyéb műszaki berendezésekre.

Hogyan érinti ez a tetőteret? 

A helyi követelmények meghatározzák az ingatlanok szintszámát és maximális magasságát. Tetőtér beépítésekor figyelembe kell venni, hogy ezek mind teljesülnek-e. A határszámokon belül maradva akár szintszám növeléssel is plusz emelthez, tetőtérhez juthatunk. Ez azoknál az ingatlanoknál nagyobb jelentőségű, ahol plusz lakótérhez már nem tudunk vagy nem akarunk a telek méretének kárára jutni, tehát ahol a telekbeépíthetőséget elértük.  Ha az ingatlan, elhelyezkedéséből adódóan, az egyedi építészeti követelmények alá is kerül, akkor a tetőtér megtervezésekor az anyaghasználathoz, tetőzet kialakításához és homlokzathoz is elő kell venni a helyi követelményeket. 

Minden esetben érdemes szakemberrel egyeztetni és a dokumentum elkészítését építészre bízni, amit majd a helyi polgármesterhez kell benyújtani. 

A témával kapcsolatos további részletes információért olvasd el cikkünk forrását, a Kormányhivatal segédletét. 


Ezt a bejegyzést 2023. augusztus 24-én tettük közé.