A tető hővédelme beépítetlen tetőtér, padlás esetén

Előző bejegyzésünkben a beépített tetők hővédelméről írtunk. Mennyiben más, ha a tetőteret nem építed be, mert vagy nincs szükséged tetőtérre vagy mert eleve padlásként használod az egészet? 

A padlást önmagában egy védelmi zónának is tekintheted. Látszólag holt tér, nem használod, ugyanakkor a külső és belső tér közötti lehatárolásban fontos szerepet tölt be. A tetőburkolat, szerkezet és a lakott tér feletti födém között elhelyezkedve hatalmas „légrés”, légtér és időnként praktikus tárolóhely. Most az előbbi kérdéskörrel foglalkozzunk.  

A tetőburkolat és szerkezet – a korábbi blogbejegyzésben leírtak szerint – a napsütés hatására nagyon felmelegszik. Ezt a hőt leginkább befelé sugározza, amiből következik, hogy a padláson nagyon meleg lesz. Biztos jártál már nyáron poros padláson, biztos emlékszel arra, hogy milyen szörnyű hőség volt, meg persze sötét és sok-sok por. Ezt a hőmennyiséget semmiképpen nem akarod lefelé, a lakott térbe engedni.  

Régen, amikor egyszerűbb, de jól „működő” eszközökkel, szerkezetekkel és némi rafináltsággal kezeltek mindent, a padlástereknél voltak kis szellőző ablakok, rések, tetőszellőzők. Ezek a padlásterek folyamatosan át voltak szellőztetve, ami nagymértékben csökkentette az alattuk lévő épületrész hőterhelését. Te is megteheted, hogy a padlástered így szellőzteted át, azaz folyamatosan huzat lehet a padlásodon, ami természetes folyamat, nem kell tenned érte semmi különöset.  

Ugyanakkor arra is gondolj, hogy ez a felmelegedő és csak lassan átszellőző légtömeg az alatta lévő zárófödémet melegíti, illetve télen ez a légtér nagyon hideg, de Te nem akarsz lent a házban fázni. Tehát ebben az esetben kulcskérdés, hogy hova építsd be a hőszigetelést.  

 

Két lehetőséged van:  

  • a tetőszerkezetbe vagy  
  • a zárófödémre.  

Az első esetben a termikus burok, azaz a hőszigeteléssel ellátott védőburok a tetőszerkezetbe kerül, azaz a belső terek védelme úgy jön létre, hogy az épület teljes külső burka lesz a hőszigetelt réteg. Mivel így belső „fűtött” térré válik a padlás vagy a beépítetlen tetőtér, ennek hőmérséklete jobban befolyásolja az alatta lévő, mondjuk lakás céljára használt terekét.  

Abban az esetben, amikor a zárófödémre teszed a hőszigetelést, érthetően a belső, fűtött tér kisebb lesz, a padlás épületfizikai szempontból külső térré válik. Tehát itt nyáron meleg, télen hideg lesz.  

Mindkét esetben fontos, hogy a hőszigetelés vonalvezetése folytonos legyen. Bármelyik megoldás mellett döntesz, az alsó szint vagy szintek hőszigetelésének vonala ne szakadjon meg a padlástérnél!  

 

Mikor építsd a hőszigetelést a tetőszerkezetbe? 

Az első beépítési változatot akkor válaszd, ha tervezed, hogy hamarosan beépíted a tetőteret. Így a vágyott beépítéskor nem kell bontással kezdeni az építkezést, hanem folytathatod azt, amit félbehagytál. Ebben az esteben a beépítetlen tetőtér hővédelmét úgy kell megoldanod, mintha beépített tetőtered lenne. Ehhez olvasd el előző blogbejegyzésünket!  

  

Mikor építsd a hőszigetelést a zárófödémbe? 

A második verziónál, amikor a födémre teszed a hőszigetelést, intenzíven szellőztetheted a padlást, de figyelj arra, hogy amikor karbantartás miatt mászkálsz a padláson, ne tedd tönkre a lépéseiddel a hőszigetelést. Két lehetőséged van, hogy a hőszigetelés ne sérüljön meg ilyenkor. Vagy lépésálló hőszigetelést használj, vagy puhább hőszigetelés beépítése esetén építs egy szilárd járófelületet, ahol gyalogolni akarsz. Egyszerűen a födémre támaszkodó pallókkal, deszkákkal vagy alátámasztott építőlemezzel dolgozhatsz. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu       

 


Ezt a bejegyzést 2022. augusztus 31-én tettük közzé.