Az értékbecslés folyamata

Amikor az ingatlanod eladása szóba kerül, értékbecslőt kell hívnod, hogy felmérje annak piaci értékét.  De nem csak az eladóként, hanem vásárlóként is érdemes értékbecslést kérni a megvételre kiszemelt ingatlanra, hogy meggyőződjünk arról, valóban megéri-e az árát. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk az értékbecslés folyamatát. 

Miért van szükség az értékbecslőre? Az értékbecslők által alkalmazott értékelési módszer(ek) lehetővé teszik, hogy ugyanazon/hasonló paraméterek mentén összehasonlíthatók legyenek az ingatlanok az aktuális piaci körülmények mellett, illetve ez biztosítja, hogy a valóságnak megfelelő árra értékeljék például hitelügyintézés vagy eladás során.  

Az ingatlan értékének fajtái: 

  1. forgalmi érték: az ingatlan eladása során a forgalmi érték az az ár, amelyet a piac szereplői elfogadnak, 
  2. likvidáció érték: a tulaj vagy a tulajjal szerződött pénzintézet vagy cég egy váratlanul bekövetkező esemény kapcsán milyen áron tudja rövid idő alatt értékesíteni az ingatlant,
  3. hitelfedezeti, hitelbiztosítéki érték: a pénzintézetek által elismert érték, ami minden esetben alacsonyabb a valós piaci értéknél. 

Forrás: https://ingatlan5.hu/ingatlan-ertekbecsles-minden-az-ertekbecslesrol  

Hol találsz értékbecslőt? Ehhez nem kell komoly kutatómunkát végezned, elegendő lehet beírni a keresőbe is. De kérhetsz ajánlást ismerőstől, hitelkérelem esetén kérhetsz segítséget a banktól, ha ingatlanost is megbízol, ő is tud szakembert ajánlani. Általában a kiszállás viszonylag hamar megtörténik, viszont a hivatalos dokumentumra akár néhány hetet is várni kell. 

Mit csinál az értékbecslő? Feladata, hogy felmérje a külső tényezőket, illetve maga a telek és a lakóépület tulajdonságait.   

A külső tényezők azért mérvadók az ingatlan értékének meghatározásakor, mert ezeket a tulajdonos jellemzően nem, vagy csak óriási beruházás révén (akár gazdaságossági szempontok elengedése árán) tudna változtatni. Például befolyásoló tényező, hogy mely településen és annak mely övezetében található az ingatlan. Számít az is, hogy adott település központjától milyen távolságra esik, közművesített-e a telek, aszfaltozott-e a közterület burkolata? De számíthat az utcakép, a zöld terület aránya, a környék infrastruktúrája, a közösségi és autós közlekedés, a parkolás. És persze az is, hogy milyen a lakóközösség a környéken és a környezet karbantartottsága. 

A telek és a lakóépület felmérése során szintén számít, hogy közművesítette-e már a tulajdonos, milyen módon kerítette körül, milyen a bejárat. Számít a ház alapanyaga, a tető, az ingatlan állapota (műszakilag és esztétikailag is), a gépészeti tulajdonságai – mennyire korszerű például a fűtés, milyen a belmagasság, milyen az alaprajz, milyen mértékű a természetes fény stb. Mindezek alapján azt is megbecsüli, hogy mennyi idő alatt lehet eladni az ingatlant. A helyszíni felmérést követő hetekben írásos formában küldi el szakmai véleményét az értékbecslő. Természetesen ez a szolgáltatás nem ingyenes, viszont abban az esetben is érdemes igénybe venni, ha nem kötelező (mint például hitelfelvétel esetén). 

Bízunk benne, hogy a fentiek elolvasását követően kellő útmutatást kaptál az értékbecslés menetéről, így abban az esetben, ha neked is szükséged adódik rá, tudod, hogy mire számíthatsz.  

Bővebb információ: https://ingatlan5.hu/ingatlan-ertekbecsles-minden-az-ertekbecslesrol  

 

Kapcsolódó írásunk a témában:  

Mivel növelhetem leginkább az ingatlan értékét?  


Ezt a bejegyzést 2023. január 5-én tettük közzé.