Az okosotthonnak alacsonyabb lehet a rezsije?

Berobbant a kereslet a napkollektorok iránt, sokan keresik a lehetőségét, hogyan állhatnak át részben vagy teljes egészében megújuló energiaforrás használatára az otthonukban. Ugyanígy tömegek keresik a lehetőségeket, hogyan spórolhatnak a rezsin más módon is, hogy lehetnek tudatosabbak a fogyasztás terén. Ebben a cikkben megnézzük, az okos otthon rezsije mitől lehet alacsonyabb.

Otthonunkat már számos megoldással „okosíthatjuk”. Villanykörtéinket okosizzóra cserélhetjük, intelligens falikapcsolót használhatunk a világítás vezérléséhez, rábízhatjuk az ablakok nyitását és becsukását az okos rendszerre, lehet okos “asszisztensünk”, ami irányítja az elektronikai eszközeinket, keresést végez helyettünk a Google-ön, csatlakoztathatunk okos konnektorokat és folytathatnánk a sort. De a kényelmen túl mit nyerhetünk ezekkel a korábban futurisztikusnak hitt, ma már hétköznapi megoldásokkal? 

Az okos vagy okosított eszközök általában valamilyen általunk definiált paraméter alapján automatizálhatók. Például szabályozhatjuk így az áramot, a beltéri levegő hőmérsékletét, pára- és széndioxid-tartalmát, az ébresztésünk időpontját és így tovább. Ha a konnektorokat áramtalanítani tudjuk, ezzel megakadályozhatjuk, hogy bizonyos eszközeink áram alá kerüljenek, így ezek ebben az időszakban nem generálnak fogyasztást. Gondoljunk csak a bedugva hagyott telefontöltőre vagy a ledes jelzőfényű eszközökre – mikrosütő, digitális óra, sütő és / vagy hűtő digitális kijelzője, TV stb. Ha nincs áramfelvétel, nincs fölösleges fogyasztás. 

velux-active-ID10081885_134703-01-XXL 

A programozott szellőztetés szintén a pénztárcánknak kedvez. Hiszen így nem bízzuk a véletlenre a szellőztetés időzítését és hosszát. Pontosan addig lesz nyitva az ablak a téli hidegben is, amíg a szoba levegője felfrissül, de nem hűl le olyan mértékben, hogy többlet energiafelhasználással kelljen visszafűteni a levegőt a beállított hőmérsékletre. Ugyanígy például a kívánt hőmérséklet megtartásához besegíthetünk a redőnyök távvezérlésével vagy automatizált működtetésével. Hiszen ma már erre is van megoldás: Annak érdekében, hogy kellő meleg legyen télen a szobában, a VELUX Active a nagy hideg esetén leengedi automatikusan a redőnyt, ezzel is a plusz szigetelést kihasználva.

Az ütemezés mellett ezek további előnye a távvezérlés lehetősége. Vagyis a fali kapcsolótól vagy a berendezés bekapcsológombjától független okostelefonról vagy táblagépről is irányíthatóak. Így például egy utazást követően nem kell várni a fűtés felkapcsolásával addig, míg haza nem érünk, hanem már út közben beállíthatjuk az elérni kívánt hőfokot. Így a rendszernek több idő áll rendelkezésre a felfűtésre, és nem kell gyorsan, hirtelen kell nagy teljesítményt leadnia, ami általában gazdaságosabb működést eredményez. 

 

Te milyen okos eszközökkel tartod kordában a rezsidet? 

 

Kapcsolódó írásaink: 

 


Ezt a bejegyzést 2022. december 2-án tettük közzé.