Kombinálható a CSOK Plusz és a Falusi CSOK 2024-ben?

Az év utolsó hónapjai izgalmas híreket hoztak. A CSOK után is számíthatunk támogatásokra, mégpedig a CSOK Plusz és frissített Falusi CSOK keretein belül. Cikkünkben összefoglaljuk, melyik támogatás mit jelent és kombinálhatók-e egymással. Ha nálatok is aktuális a családtervezés, bővülés, akkor cikkünk neked szól!

Falusi CSOK 2024 

2024-től változnak a Falusi CSOK részletei. Az érintett települések köre változatlan, továbbra is az 5000 lélekszámnál kisebb helységek vesznek részt a támogatási rendszerben. Felújításra, bővítésre és használt ház, tanya vagy lakóház besorolású birtokközpont megvételére használható fel a támogatási összeg.  

Vásárlás esetén 2024-től már csak kizárólag új építésű, egylakásos lakóépületekre igényelhető a Falusi CSOK. A támogatás összeszege vétel esetén továbbra is 600 ezer Ft, 2.6 millió Ft és 10 millió Ft lesz, a gyermekek számától függően. Abban az esetben, ha a vásárlás mellé korszerűsítést és/vagy bővítést is vállalunk, 1, 4 és 15 millió forintra emelkedik az összeg. Fontos feltétel, hogy ebben az esetben a kapott összeg legalább felét korszerűsítésre vagy bővítésre kell fordítani.  

A Falusi CSOK már meglévő ingatlanunk bővítésével és korszerűsítésével is pályázható lesz továbbra is. Az igényelhető összeg viszont növekedni fog. Erről részletesebben ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz.  

CSOK Plusz 2024 

Minden családtervezőt lázban tartja az új otthonteremtési támogatás, ami 2024. január elsejétől lép életbe az ország összes szegletén. Azt már tudni lehet, hogy ez egy 3% kamatú kamattámogatott hitel, melynek egy része vissza nem térítendő támogatássá alakítható. A felvehető összeg a gyermekek számától függ, mely 15, 30 és 50 millió Ft-ot jelent. A második és harmadik vállalt gyermek születését követően 10-10 millió Ft-tal csökkenthető a visszafizetendő összeg.  

A hitel kizárólag ingatlan vételére vagy meglévő otthon bővítésére kérhető. Ha a pár első közös otthonára igényli, a lakás ára nem haladhatja meg a 80 millió forintot. Ha azonban ingatlanbővítés céljából cserélnek otthont, 150 millió forintra emelkedik az ingatlanár határa. Ha pedig meglévő otthon bővítése a cél, minimum egy új lakószobával kell bővülnie az alaprajznak. A CSOK Plusz további feltételeiről és részleteiről ebben a cikkünkben írtunk. 

Kombinálható-e a CSOK Plusz és a Falusi CSOK?  

Igen. A kombinált igénylés feltétele, hogy minkét támogatásnak megfeleljen a pár. Tehát 5000 lakosságszám alatti kistelepülésen otthont kereső vagy bővítő házaspár igényelheti előre vállalt gyermekekre. Az, hogy a pár mennyi pénzhez juthat így, az gyermekek számától és az összeg felhasználástól függ. 

Nem szeretnél lemaradni a támogatások aktualitásairól? Iratkozz fel hírlevelünkre! Cserébe elküldjük neked legfrissebb cikkeinket.  

 


Ezt a bejegyzést 2023. december 6-án tettük közzé.