CSOK Hitel vs. CSOK Plusz: kinek melyiket érdemes felvennie?

A családtámogatási hitelek útvesztőiben könnyű elveszni. A CSOK Hitel és CSOK Plusz közül csak az egyikkel lehet élni, amennyiben a pályázó mindkettőre jogosult. Összeszedtük ennek részleteit, és azt, hogy melyik, kinek éri meg. 

Hol található az ingatlan? 

A két támogatás közötti alapvető különbség az ingatlan elhelyezkedésében keresendő. A CSOK Hitel az ötezer főnél kisebb lakosú településeken található ingatlanokra igényelhető, míg a CSOK Plusz az ország egész területén. Így a kettő között azoknak kell választania, akik a CSOK Hitelre is jogosultak. Akik 5000 fő feletti településen keresik otthonukat, csak a CSOK Plusz-szal szemezhetnek. 

Jogosult vagyok CSOK Hitelre. Mik a további feltételek és választási lehetőségek? 

A CSOK Hitel további feltétele, hogy csak Falusi CSOK-kal együtt igényelhető. Ha ezzel nem szeretnél élni, akkor csak a CSOK Plusz jöhet szóba. A Falusi CSOK-ról ebben a cikkünkben olvashatsz részletesebben.  

Mikor éri meg a CSOK Hitel? 

Ez a támogatott hitel csak 2-nél több gyermekkel pályázható. Két gyermek esetén 10 millió Ft, három esetén 15 millió Ft.  Előnye a CSOK Plusz-szal szemben, hogy már meglévő 2 vagy több gyermekkel is pályázható, akár egyedülálló szülőknek is. Tehát egy egyedülálló édesanya is pályázhat rá minimum 2 gyerekével. További feltétele a CSOK Plusz-nak, és ezáltal a CSOK Hitel-nek is, hogy új ház vásárlása vagy építkezés esetén csak egylakásos lakóépületre igényelhető.  

Mikor éri meg a CSOK Plusz? 

Akkor, ha a nagyobb összegre pályázunk vagy egy gyerekre is igényelnénk. Egy gyermek esetén 15 millió Ft, kettő esetén 30 millió Ft, három esetén pedig maximum 50 millió Ft kérhető. További feltétel, hogy csak házaspárok kérhetik és legalább egy vállalt gyermeknek is lennie kell az igényléskor.  

Összefoglalva tehát hiába mindkét hitel 3 százalékos kamattámogatással érhető el, a fő különbségek az igénylés feltételeiben keresendők. Már a település lélekszáma egy komoly szűrő tényező. Ha mindkettőre jogosultak vagyunk, akkor a családi állapot, meglévő és vállalt gyermekek számának összetétele tud változtatni a lehetőségeken. Ha egy család mindkét hitel feltételeit teljesíti, akkor a CSOK Plusz-nál nagyobb a hitelkeret és lazábbak a felhasználás feltételei.  

Ahhoz, hogy pontos döntést tudjunk hozni, mindenképp érdemes szakértővel konzultálni, aki ismeri az egyes bankok feltételeit és kiszámolja, hogy melyik hitel milyen törlesztőrészlettel és hány évig terheli a pályázót.  

Cikkünk megírásában a Bankmonitor.hu cikkeit használtuk segítségül.  


Ezt a bejegyzést 2024. április 10-én tettük közzé.