Hangszigetelési lehetőségek a tetőtérben 2. rész

Előző, a hangokkal foglalkozó bejegyzésünkben a léghanggátlásról írtunk. Most pillantsunk bele a „testhangok” problémakörébe.

Akusztikai szempontból testhangról akkor beszélünk, amikor két test ütközésekor rezgés, hanghullám keletkezik a testekben. A hanghullám a testben terjedadott esetben kilép a testből, hallhatóvá válhat. Épületeinknél akkor tapasztaljuk ezeket, amikor járunk a padlón, bútort tologatunk, a falra képet szegezünk, azaz kopogunk. Ezt a hangot szoktuk kopogó hangnak nevezni, ami szemléletesen mutatja, milyen fizikai kölcsönhatás eredményeként jön létre. 

Ezen hangok keletkezése normál lakáshasználat esetében is természetes. A hangadó és -vevő nem ugyanaz a személy. Mivel nincs két teljesen egyforma mértékben érzékelő ember, előfordul, hogy a „vevő” számára zavaróan hat az „adó” oldaláról keltett hang. Nem hangnak, hanem zajnak érzékeli. Ez a zaj komoly pszichés zavart, alvászavart, koncentráció csökkenést, komolyabb esetben halláskárosodást is okozhat. Tehát ez ellen védekeznünk kell. Hogyan tehetjük ezt? 

A leghatékonyabb védekezés a bennünket körülvevő testek, tehát az épületszerkezetek kellően lágy anyaggal való elválasztása. Tehát annak megakadályozása, hogy ezen szerkezetek kemény felületen érintkezzenek. 

Tapasztalhattad, hogy ha egy tárgyat kemény padlóra ejtesz, nagyobb zajt csapsz, mintha egy szőnyeggel bevont felületre esne a tárgy. A védekezésnek több módja is van. 

Padló esetében a testhangok zavaró hatását csökkentheted puha, lágy burkolat beépítésével és ún. „úsztatott” padlóréteg kialakításával. Utóbbi azt jelenti, hogy a padlóburkolati rétegeket „beágyazod” egy lágyabb rétegbe, körülveszed azt hanglágy anyaggal, hogy sem lefelé, a födém felé, sem oldalra a falak felé ne közvetíthesse a kopogásból eredő hangot a körülötte lévő szerkezetekre. Gyakorlatilag beágyazod a járható padlót, olyan nyomást, terhelést bíró rétegre építed, ami a hanggátlást lehetővé teszi. Fontos, hogy míg a hangszigetelő réteg vízszintes beépítése évek óta rutinmunkának számít, minden jószándék ellenére teljesen tönkre lehet tenni a hanggátlást, ha valaki nem figyel az oldalsó falcsatlakozás fent leírtak szerinti kialakítására. Szintén fontos, hogy a padlóburkolat alatti – többnyire – beton aljzat alatt legyen technológiai szigetelő réteg (pl. PE fólia). Ez meggátolja, hogy a betonból kicsorgó cementlé a hangszigetelő rétegen keresztül a födémhez jusson, majd megszilárdulva kis kemény tüskesorként átvigye a kopogó hangokat a szilárd födémre. Tehát ebben a kérdésben nem csak a tervezésnél, hanem az építésnél is oda kell figyelni. Egy-egy apró kemény tárgy, kapcsolat teljesen tönkreteszi az amúgy jól tervezett szerkezeteket és a hanggátlást. 

Fal estében is előfordul, hogy kopogó hang terjedését kell gátolni, bár ritkábban kalapálunk, kopogunk a falon. Itt is ügyelned kell a fal és födém kapcsolatára, a fal és padló csatlakozására. 

Ha csendben szeretnél élni, ne keménykedj”! 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu 


Ezt a bejegyzést 2020. október 26-án tettük közzé.