Hogyan kapcsolódik össze a panoráma az egészséggel?

A felfelé történő terjeszkedésnek, a padlás beépítésének nem csak a praktikus helykihasználás az egyik meghatározó előnye. Fentről új perspektíva és panoráma tárul elénk. A címet olvasva talán furcsának tűnhet, hogy ez hatással lehet az egészségünkre, de a bejegyzésben ezt kifejtjük. Tarts velünk!

Ódákat tudnánk zengeni a tetőtér előnyeiről, és ezt részben már meg is tettük a Kétszer akkora lakótér és tágas kert és a Plusz egy érv a tetőtér mellett című bejegyzéseinkben. Ezúttal viszont a látvány, a közérzet és az egészség hármasát járjuk körül. Már egy darab tetőablak is új dimenziót nyithat meg, de több tetőablakot egymással kombinálva egészen páratlan karaktert adhatsz a helyiségnek.  

Az egymás mellé vagy alá-fölé rendezett tetőablakok kitágítják a teret, és lenyűgöző panoráma tárul eléd. Ráadásul megtöbbszörözik a szobába bevetülő természetes fény mennyiségét. Arról se feledkezzünk meg, hogy több ablak együttes használatával egy időben hatékonyabb a helyiség levegőcseréje is! 

A közérzetünkre mindezek együttese hatással van. Szívesebben töltjük az időnket olyan térben, ahol nem érezzük magunkat bezárva és korlátozva. Jobban érezzük magunkat, energikusabbak, koncentráltabbak és hatékonyabbak tudunk lenni, ha kellő erősségű és mennyiségű természetes fényben tudunk dolgozni vagy szabadidős tevékenységünknek hódolni. Ráadásul, ha olykor szünetet tartunk, és lehetőségünk van arra, hogy kémleljük az égboltot. Kövessük tekintetünkkel a madarak vagy a repülőgépek mozgását, gyönyörködjünk a villámokban vagy épp a szivárványban! Igazi felüdülésben lehet részünk. Olvasás vagy a monitor hosszas bámulása után különösen jól eshet a távolba révedni és pihentetni a szemeinket. 

panorama-ejjel-ID10090075_126749-02-XL 

Az éjszakai panoráma szemetgyönyörködtető látványa különös nyugalmat és meghittséget áraszt. Ha bámulhatod a csillagos égboltot az ágyból fekve, biztos nem jut eszedbe az online házi mozit választani. Ez pedig nemcsak a saját, de a párod idegrendszerére is nyugtató hatással lehet! 

 

Szerinted is igaz lehet az állítás, miszerint több tetőablak, jobb egészség? Írd meg kommentben!

 


Ezt a bejegyzést 2021. október 6-án tettük közzé.