Plusz egy érv a tetőtér mellett!

Kilátás, saját tér, kuckós hangulat, kéményhatás – sok-sok előny szól a tetőtér mellett. Van azonban még egy, ami talán nem olyan szembetűnő, mégis jelentős: a csend. Ebben a bejegyzésben arról írunk, vajon tényleg kevesebb zaj hallható a tetőtérben? Tarts velünk!

 

Arról már korábban írtunk, hogy ha plusz négyzetméterekre van szükség, érdemesebb vertikálisan, azaz felfelé terjeszkedni. És arról is több cikkünkben tettünk említést, hogy hogyan érdemes az alaprajzot kialakítani, melyik helyiség hova kerüljön.  

Így már te is tudod, hogy a tetőtérbe jellemzően a pihenést szolgáló funkciójú terek kerülnek, mint a hálószobák/gyerekszobák. Ez azért is előnyös, mert így ezek a helyiségek távolabb kerülnek az aktív időtöltésnek teret adó szobáktól, mint a konyha, étkező vagy nappali, ahonnan a kiszűrődő zajok a földszinti pihenést gyakran megzavarnák. Idézd csak fel a konyhában csobogó víz vagy az evőeszközök zörgésének zörejét, vagy épp a mellékhelyiség ajtajának sűrű nyitogatását és a WC leöblítésének jellegzetes hangját. De biztos te is tudnál olyan családtagot megnevezni, aki folyton neszel vagy épp telefonál, és a televízióról vagy a klaviatúrán való pötyögésről még említést sem tettünk. Ezek (és még sorolhatnánk) a mindennapjaink és az aktív otthoni időtöltésünk szerves részei. Talán pont annyira beivódtak már a tevékenységeink közé, hogy észre sem vesszük, más számára mennyi zavaró hanghatással járhatnak. Éppen ezért is ideális, ha van lehetőség a tetőtérbe elvonulni, ahol fizikailag is elhatárolódhatunk a többiektől, és a beszűrődő zajokat is kizárhatjuk. A csend a pihenéshez, de akár az olvasáshoz, tanuláshoz is jól jöhet. Illetve csend kell ahhoz is, hogy tényleg azt érezzük, megszűnt a külvilág körülöttünk. 

Ezen felül talán az utca és udvar/kert zaja is kevésbé szűrődik be. Ráadásul a fejünk felett sem szaladgál és dübörög senki. A tető alatt nincs felső szomszéd, aki éjjel is bútort tologat, klumpában csoszog, esetleg berak még egy késő esti mosást maximális centrifugával. 

Ahhoz, hogy optimalizáljuk a tetőtér zajszintjét, megfelelő minőségű hangszigeteléssel sokat tehetünk. Természetesen ezt érdemes minden lehetséges irányból (tető, padló, tetőablak, egyéb nyílászárók) eszközölni. 

 

Ha kedved támadt a tetőtér beépítéséhez olvasd el ezeket a cikkeinket: 

 

Hangszigetelés témában pedig például ezekben a bejegyzésekben írtunk: 

 

Neked milyen érved van még a tetőtér mellett vagy épp ellen? Írd meg nekünk!

 


Ezt a bejegyzés 2021. augusztus 6-án tettük közzé.