Hova kerüljön a WC a tetőtérben?

Nem is olyan mellékes kérdés ez, mint ahogy elsőre gondolnánk, tekintve, hogy bár nem itt töltjük el a legtöbb időt, mégis a WC-t látogatjuk leggyakrabban. Ahol pedig sűrűn megfordulunk, ott hamarabb észrevesszük a zavaró tényezőket, kényelmetlenségeket. Lássuk, mik a lehetőségek a WC tetőtéri elhelyezésére, és minek mi az előnye, hátránya.

Az örök kérdés: a fürdőben vagy teljesen külön helyiségben legyen a WC? A lehető legideálisabb, ha itt is és ott is helyet kap. Bárhogy is döntötök vagy bármire is van lehetőségetek, valószínű, hogy a földszinten is van mellékhelyiség, így tudtok osztozkodni, ha egyszerre többeteknek is szüksége lenne rá. Többgenerációs otthonoknál már trükkösebb, de még így is orvosolható a probléma.  

 

Ha a fürdőszobával egybe kerül 

Ha csak a fürdőszobában van WC, akkor számolni kell azzal, hogy amíg foglalt, addig a fürdőszoba többi funkcióját sem tudják a többiek igénybe venni. Ilyen esetben a szagtalantásról is érdemes gondolkodni, hiszen a reggeli, frissítő zuhanyhoz használt levendulás tusfürdő illata sem minden esetben nyomja el az előző látogató nyomait. Többek között emiatt is célszerű a WC-t ilyenkor tetőablak alá helyezni, így gyorsabban és hatékonyabban tudunk gondoskodni légcseréről. Ez a takarításnál is hasznos, hiszen így a vegyszerek orrfacsaró szaga is ütemesebben tud kifelé vándorolni. A fürdés, tusolás, mosás, teregetés rengeteg párával jár, ami pedig melegágya a penésznek. Minél nagyobb a tetőablak, annál hatékonyabbak tudunk lenni szellőztetésnél, ami a téli nagy hidegekben és a nyári forróságban sem utolsó szempont. Ha újabb fajta tetőablakot választunk, akkor pedig automatizálni is tudjuk a szellőztetést. Így olyankor is tudunk javítani a mellékhelyiség levegőminőségén, amikor éppen nem vagyunk otthon. Ezzel elkerülhetjük, hogy áporodott, csatornaszag terjengjen a fürdőszobában, ha esetleg hosszabb ideig nem vagyunk otthon.  

A WC elhelyezésével kapcsolatban még két dolgot érdemes megfogadni. Ferde falsík alá helyezve előnyt tudunk kovácsolni ebből a kihasználatlan részből, viszont itt is vegyük figyelemebe, hogy vannak, akik állva fogják használni. Tehát, ahogy azt már ebben a korábbi cikkünkben is írtuk legyen 190 cm fejtér a WC előtt állva. A másik tanácsunk pedig az, hogy olyan helyre kerüljön, hogy ne a WC legyen a legszembetűnőbb tárgy a fürdőszobába lépve.  

 

Ha külön helyiségben kap helyet 

Ebben az esetben célszerű olyan helyre tenni, ami a kiszűrődő hangok és kiszökő szagok szempontjából elég távol van a gyakran használt helyiségektől, de annyira azért még sincs messze, hogy elkopjon a papucs talpa, mire sietősen odaérünk. Fontos, hogy ne legyen túl szűk a hely, pláne, ha kisgyerek is van a családban, hiszen náluk még elkel a segítség, így jó, ha ketten is befértek a zárt ajtók mögé. Külön WC esetén is kifejezetten fontos az ablak és szellőztetés, hiszen ennek hiányában a levegő és szagok a többi helyiségével fog keveredni. Abba pedig bele se menjünk, hogy a WC levegőjében milyen kórokozók keringenek. Érdemes még egy mini vagy sarok kézmosót is felszereltetni a csempére, hogy ne kelljen végig tapicskolni az összes kilincset és villanykapcsolót a fürdőbe vezető útig.  

A cicás családoknak jó ötlet a cica toalettnek a mi WC-nk környékén helyet találni. Így egyszerűbb a tisztán tartása, nem kell métereket megtenni a WC lapáttal és rácsain kiszóródó macskaalommal, ráadásul a szagok is egy helyen tömörülnek. Ha a WC elég nagy ahhoz, hogy a cica WC bekerüljön, akkor olyan megoldást kell kieszelni, amivel könnyen be tudja engedni magát a macska a WC-be.  


Ezt a bejegyzést 2022. május 28-án tettük közzé.