Hogyan hűthetem le a lakást alacsony energiafelhasználással?

Különböző módokon szellőztethetünk és juttathatunk be friss levegőt otthonunkba. Némelyik alapvető, de van, ami talán nem annyira. Ebben a bejegyzésben segítünk eligazodni a különböző kifejezések, valamint a szellőztetés és hűtés módjai között. Tarts velünk!

Triviálisnak tűnhet, hogy a szellőztetésről írunk, hiszen szinte biztos mindenki rávágná, hogy létezik természetes vagy gépi verziója. Talán azt már kevesebben tudják, hogy ez a kettő kombinálható is, ezt hibrid szellőztetésnek nevezzük.

Ezen felül megkülönböztethetünk aktív és passzív épületszellőztetési és –hűtési módokat.

Aktívnak nevezünk minden olyan szellőztetést vagy hűtést, ami gépi úton, azaz energiafelhasználással történik.

Passzív szellőztetésnek vagy hűtésnek nevezzük azokat, amelyek nem járnak energiafelhasználással, mint például a tetőablakok kinyitása.

Hűtés ablaknyitással, mint passzív szellőztetés



A passzív hűtést alapvetően három dolog befolyásolhatja:

Külső árnyékolók, redőnyök: A tetőtéri ablakokat extrém hőterhelés érheti a nyári kánikulában. Ennek kivédésre már létezik külső hővédő roló és redőny is. Ezek kívülről védik a belső teret a túlzott felmelegedéstől, télen pedig segítenek abban, hogy több hő maradjon bent, így kiegészíthetik, növelik a tető hőszigetelő képességét. A tetőtér árnyékolási lehetőségeiről ebben a bejegyzésben írtunk bővebben, olvasd el ezt is!


Hőmennyiség: gondoljunk arra, hogy mind a hőérzet, mind pedig a hűtéssel járó energiafelhasználás során nem mindegy, hogy az adott helyiség levegője milyen hőmérsékletű. Érdemes kiegyensúlyozni a benti hőfokot, hiszen ha nem szélsőséges, akkor kisebb energiafogyasztással a komfortos szinten lehet tartani.


Hűtés szellőztetéssel: gépi vagy természetes szellőztetéssel hűthetjük a belső tereket. A kinti levegő felhasználásával csökkenthetjük a hűtési rendszer energiafogyasztását, míg kedvezően hatunk a hőérzetre. Fokozható a hatékonysága a légáramlás sebességének növelésével és az éjszakai szellőztetéssel is. Ahogy ebben a bejegyzésben írtuk, az éjszakai szellőztetés segítségével folyamatosan friss levegőhöz juthatunk, miközben nyugodtan alszunk. Ezen felül ideális hőmérsékletűre hűthetjük a szobát, így reggelre alacsonyabb lesz a hőfok. Ez nemcsak a komfortot biztosítja: ugyan napközben a kinti felmelegedés és a napsütés miatt emelkedik a beltéri hőmérséklet is, de így kevésbé drasztikusan. Ennek eredményeként a beltéri hőmérsékletet kisebb energiafelhasználással a kintinél alacsonyabban tudod tartani.


Ezt a bejegyzést 2020. szeptember 12-én tettük közzé.