Így tágítsd optikailag a szűkös tetőtéri hálót!

Kevés hangulatosabb teret tudunk elképzelni a halószobának, mint a tetőtér. A tető alatti rész zegzugossága pillanatok alatt bekuckózásra csábít. Mivel nemcsak az alvásidőnket töltjük itt, szeretjük minél komfortosabban érezni magunkat benne. Persze, ami éjjel jól esik, nappal lehet, hogy szűkösnek hat. Cikkünkben most ahhoz adunk ötleteket, hogyan tágíthatod optikailag a kisebb tetőtéri hálószobát. 

 

A fényárban úszó háló titka a tetőtéri ablakok száma 

A ferde falsík alatti rész miatt szűkösebbnek érződhet egy tetőtéri hálószoba. Minél több tetőablak található itt, annál világosabb és szellősebb a hatás. Arról nem is beszélve, hogy a tetőablakokon keresztül a csillagos ég látványára hajthatjátok álomra a fejeteket. Tetőerkéllyel kombinálva pedig garantált a fényáradat a nappali órákban. Ráadásul a reggeli kávédat is szabadlevegőn fogyaszthatod, gyönyörű panorámával, egy lépésre az ágyadtól. Jól hangzik? A VELUX tetőerkélyről itt írtunk részletesebben. 

Gondold át a sötétítő, roló színét! 

A tetőtéri ablakokon nemcsak a napfény, de nyáron a meleg is bekúszik. Ezt érdemes redőnnyel, hővédő - és/vagy fényzáró rolókkal tompítani, kizárni. Ezek közül a fényzáró rolók belülről borítják az ablakot, így érdemes átgondolni, milyen szín az ideális. Bár a roló sötétítésre szolgál, nem kell feltétlenül sötét színt választanod. A VELUX fényzáró rolók több mint 1800 színben elérhetők. Amennyiben a hálószoba stílusa és mérete úgy kívánja meg, érdemes a fényzáró rolók esetén is a világosabb árnyalatokat szemügyre venned. 

Válassz világosabb színeket! 

Optikailag kizárólag világos színekkel növelhető a tér. A maximális hatás érdekében a fal színe mellett a függönyök, textíliák, szőnyeg is legyen világos árnyalatú! Nem kell mindennek sterilnek lennie, a fehér és bézs különböző árnyalatai, a homok, púder és világos földes színek páratlan eleganciával öltöztetik fel a hálót. Játssz az árnyalatokkal, és 1-2 helyre élénkebb vagy még akár sötétebb színt is becsempészhetsz!  

Tértágítás burkolatokkal 

Összességében elmondható, hogy ha a tetőtér minden helyisége ugyanazt a burkolatot kapja, az egész tető alatti tér nagyobbnak, tágasabbnak, egybefüggő térnek hat. A padló színe nagy hatással van a tér nagyságának érzékelésében. Itt is érdemes a világosabb színek felé venni az irányt, de egyébként egy sötét padló szintén tágítja a teret, ha hófehér falakat és plafont kap maga köré. A parketta lerakásának iránya is nyújtja a teret.  A hosszabb oldalfalakra merőlegesen lefektetett minta növeli a térérzetet és távolítja az egymáshoz közel eső falakat. 

Játék a tükrökkel 

Ha téged nem zavar a tükör a hálószobában, akkor térnövelés céljából ez is bevethető. Az ablakkal merőleges vagy párhuzamos elhelyezés fokozza a tér világosságát. Ha teheted, az ággyal szembe ne helyezd!  

Térnövelés este 

Ahogy azt már fentebb említettük, a fénynek térnövelő hatása van. Nappal ezt napfénnyel, sötétedés után pedig mesterséges világítással érhetjük el. A sarokban elhelyezett állólámpa vagy mennyezeti világítás az esti órákban gondoskodik róla, hogy fényárban ússzon a háló, ezáltal is növelve a térérzetet. Persze az már más kérdés, hogy napnyugta után a kuckós, hangulatos hálószobában, vagy a fényes, tágasabbnak tűnő térben érezzük-e jobban magunkat. De előbbi esetén is használhatsz mesterséges világítást, csak kisebb erejű fényforrás formájában, mint a hangulatvilágításért felelős fényfűzérek vagy akár sólámpa.  


Ezt a bejegyzést 2024. 05. 6-án tettük közzé.