Ingatlanbővítés CSOK Plusz igénybevételével

Kinőttétek, de nehéz szívvel hagynátok el a már meglévő családi fészket? Vagy beleszerettek egy újba, de a méretek nem stimmelnek az elképzeléseitekkel? A CSOK Plusz nemcsak új otthon vásárlására vehető fel, hanem bővítésre is! A részletekért olvass tovább!

Egy házaspár vagy család életben több oka is lehet annak, amikor megszületik a döntés arról, hogy több hely kell. Általában a legerősebb indok a baba tervezése, érkezése vagy a tesók külön szobába kerülése. Jön a kérdés: menjünk vagy maradjunk? Ha a meglévő ingatlan adottságai és telek mérete lehetővé teszik, akkor költözés helyett a bővítés is szóba kerülhet. Ugyanez igaz egy új ingatlan vásárlásakor is. Előfordul, hogy beleszerettek a környékbe, környezetbe, ház adottságaiba, de muszáj lesz hozzáépítenetek, hogy mindenki kényelmesen elférjen.  

Jó hír azoknak, akiknek anyagi kiegészítésre van szüksége a nagyobb otthon projekt alatt, hogy ingatlan bővítésére is igényelhető a CSOK Plusz gyereket tervező házaspárok számára. Míg első ingatlan megszerzése esetén maximum 80 millió Ft lehet az ingatlan ára, addig második közös otthon vagy bővítés esetén 150 millió Ft-ra ugrik a vételár összeghatára. Utóbbi esetén további fontos kritérium, hogy a vásárolt ingatlan ára nem lehet kevesebb, mint az első közös lakásban a párra eső tulajdonhányad értéke. CSOK Plusz-szal kapcsolatos további információkért ezt és ezt a cikkünket ajánljuk.  

Mi számít bővítésnek?  

Már meglévő helyiség átalakítása nem minősül annak, tehát mindenképp építési tevékenységhez kötött a bővítés. Így, ha egy szobából varázsolnátok kettőt, az nem számít bővítésnek. Szintén nem lehet más célra használt helyiség pl. kamra vagy gardrób lakószóbává alakítására, de az sem lehet, hogy két helyiségből csípnétek le egy harmadikat kialakítva. A bővítés történhet vertikálisan vagy horizontálisan, mely során legalább egy új, legalább 12 négyzetméteres szoba keletkezik. Ennek értelmében a tetőtér beépítésére is felhasználható a CSOK Plusz.  

Oldalra vagy fentre bővítsünk?  

Ez függ a telek méretétől és terjeszkedés lehetőségétől. Ha oldalirányban szeretnétek növekedni, akkor azzal a telek területéből, kertből vesztek el. Ha ez nem tényező és a telekbeépíthetőség százalékába is belefértek, akkor ez is egy út. Ha viszont olyan tényezők is számítanak, mint fűtési hatékonyság, rezsi spórolás és zöld terület megtartása, a tetőtér beépítése egy nagyon jó irány. Rengeteg előnye van a tető alatti térnek, gyerekszoba, hálószoba, dolgozó, gardrób, sőt még fürdő és konyha is kialakítható fenn. A mai tetőablakokkal optimalizálható az energiafelhasználás és tágas, világos, akár egybefüggő tereket is kaphattok a tető alatt. Ráadásul a tetőtér beépítésének négyzetméter költsége alacsonyabb, mint egy új házrész megépítése.  

 


Ezt a bejegyzést 2024. március 8-án tettük közzé.