Kocka-kocka felújítása: mennyi az annyi?

Ha van kérdés, amire nem lehet egyértelmű választ adni, ugyanakkor mindenkit ez érdekel szinte a legjobban, akkor ez az. Adott egy Kádár-kocka, ami elhasználódott, komoly felújításra szorul. Megszereted, jó áron megveszed. Van egy vágyad, rendbe kell hoznod az épületet. Bontanod, építened, átalakítanod kell és mindezt finanszíroznod is szükséges. De mekkora terhet jelent ez számodra? Mennyibe kerül egy ilyen beavatkozás?

 

Munkatársaimmal az Építőipari Költségbecslési Segédlet (ÉKS2023) idei számán dolgozunk, számok, díjak sokasága kerül elénk. Kapkodjuk a fejünket. Ma egy átlagos családi ház négyzetméterenként 690-950 ezer forint + Áfa összegbe kerül. Ebben semmi extra, bontási költség, tervezési díj, környezeti beavatkozás, közműfejlesztés nincs. Ez egy átlagár, ami településenként, igényszintenként és kivitelezői árképzés függvényében változik. Számít, mekkora, milyen mértékű az átalakítás, ehhez mennyi időre lesz szükséged. Így a fent leírt adat csak nagyságrendet mutat, csak becslés. 

Figyelj arra, hogy egy átalakítás mindig felmérésből, diagnosztika készítéséről, bontásokból, feltárásokból és építési munkákból áll. Nem egy üres telken építesz, a feladat összetettebb annál. Ez ne tántorítson el attól, hogy a meglévő megóvása, mértéktartó átalakítása és a környezetedet a kelleténél jobban nem terhelő folyamat eredményeként igenis létrehozz egy új, számodra kényelmes, szép házat, otthont. 

Minden épület más, a helyzetek különbözők, az átalakítások mértéke is egymástól eltérők. De a fent említett munkafolyamatok biztos, hogy szükségesek. Van egy határ, amit Tervezők segítségével meg kell húzni, ki kell jelölni. Ez az a pillanat, beavatkozási mérték, amikor már nem éri meg megtartani a régit. Itt nem csupán pénzről, hanem műszaki tartalomról, környezetterhelésről is beszélünk. 

Ha egy rossz állapotban lévő épületet megveszel, szeretnéd megmenteni és átalakítani, az elemzések, vázlatok mentén el kell jutnod oda, hogy ezt a határt kijelöld. Konkrétabban: amikor az állagromlás olyan mértékű, hogy túl sok épületrészt, szerkezetet kell elbontani, „alig marad valami”, akkor valószínű, meg kell állni, át kell gondolni, merre érdemes lépni. Előfordul, hogy a tető, a födém, esetleg a nyílászárók feletti szerkezetek bontása után csupasz falak meredeznek a helyszínen, amiket össze kell fogni, meg kell erősíteni, hogy ne dőljenek le. Ezek sokszor alulról áznak, repedeznek, így ezekkel a problémákkal is foglalkozni kell. 

Tudhatod, hogy egy régi épület átalakítása összetettebb feladat, mint egy új ház építése. Ez önmagában nem döntő szempont. A régi ház „műszaki tartalékaiból” újat lehet és sokszor kell is építenünk. A kibontott anyagokkal gazdálkodhatsz, sokszor ezek újra beépíthetők, kisebb átalakítással más célra használhatók. Ez helyes döntés lehet, de csak akkor, ha okosan tervezel és észszerű határok közé szorítod a tevékenységed, így a költségeid is. 

Vásárlás előtt kérdezd az Építészt! 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu    

 


Ezt a bejegyzést 2023. február 11-én tettük közzé. 

 

Kapcsolódó bejegyzések a blogon: