Kockaház-kisokos – 1. rész

Mi az? Négyzetes alaprajzú, sátortető fedi, és elmúlt 50 éves? Ez a Magyarországon elterjedt jellegzetes kockaház, ami kötöttnek tűnő elrendezése és kora ellenére is számtalan lehetőséget rejt magában. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót a kockaházakról, amelyekkel nem árt tisztában lenni. Kezdjük az alapokkal!

 

Mi az a kockaház? 

Az ország talán legismertebb családiház-típusa. A kockaházak (vagy más néven Kádár-kockák) nevüket a rájuk jellemző négyzetes, jellemzően 10x10 méteres alaprajzról kapták, közös vonásuk a tagolatlan homlokzat oldalanként két ablakkal és a jellegzetes sátortető. A hatvanas évek kezdetétől egészen a nyolcvanas évekig épültek a kockák, becslések szerint több mint 800.000 ilyen ház áll ma is az országban. 

Mit tud és mit nem mai szemmel egy kocka? 

A tipikus, nagyobb felújításon át nem esett kockaházak hőszigetelése, fűtési rendszere és stílusa sem mindenben felel meg a modern kor követelményeinek. Ha a kockán még az eredeti tető áll, biztosan megérett a cserére a fedés és a fóliázás. 

Azonban műszaki, statikai állapotuk általánosságban jónak mondható, az ácsszerkezet kapcsán nem minden esetben van szükség bontásra, így szakszerű felújítással új életet lehet adni ezeknek a családi házaknak is. Ideális alap azoknak, akik relatíve kedvező áron szeretnének önálló ingatlanhoz jutni, amit aztán a maguk képére és igényei szerint formálhatnak.  

Milyen tető található általában a kockaházakon? 

Az eredeti fedés jellemzően síkpala, de változatos megoldásokat ismerünk. Lehet rajtuk agyagcserép, régi gyártású betoncserép, ritkábban hullámpala vagy bádoglemez. Az alatta található ácsszerkezet egyszerű és relatív tartós megoldásokból épül fel: a jellemző, minimálisan 10x10 centiméteres keresztmetszetű, esetenként gömbfa szarufák, vagy ennél nagyobb keresztmetszetű és szögletes formájú gerendák, és az általában meglévő erős székállás (oszlopokkal letámasztott derékszelemennel és viszonylag rövid szabad fesztávokkal) kiállja az idő próbáját. Nem ismerős minden szakkifejezés? Kattints és fusd át a Tetőfedő kisszótárt. 

Megoldható a tetőtér beépítése? 

A kockaházaknál a padlástér a nem túl jól kihasználható tér miatt leggyakrabban egy kihasználatlan helyiség volt, legjobb esetben is tároló funkciót töltött be, de fontos tisztázni, hogy a tetőtér beépítése nem lehetetlen vállalkozás. 

Ilyenkor alapvető fontosságú a ház pontos statikai felmérése, kiemelt figyelmet fordítva a födémre, hiszen ennek terhelése jelentősen megnő. 

A beépítés másik kulcskérdése a hőszigetelés, hiszen az épületek hővesztesége a padlásfödémen vagy a tetősíkon a legjelentősebbmegfelelő tetőszigetelés mellett kiemelt fontossága van a tetősík ablakoknak is. Aüvegválasztás és a nyári hővédelmet biztosító árnyékolók alapvetőek, de ezen túlmutatóan is nagyfokú körültekintést igényel a beépítés, hiszen a tetősík ablak egy hőszigetelt burokba kerül, így a lég- és párazáró rétegek szakszerű csatlakozása elengedhetetlen a hőszigetelés folytonossága érdekében. Az ablakválasztás szempontjairól itt olvashatsz bővebben

 

Olvasd el a bejegyzés folytatását is a következő cikkben! 

bramac-kockahaz-banner 


Ezt a bejegyzést 2021. május 7-én publikáltuk.