Konyha trendek 2024-ben – 3. rész

A bejegyzés sorozatom előző részeiből már megismerhetted a főbb konyhai trendeket. A folytatásban az okos konyháról, a háztartási kisgépekről és a világításról olvashatsz.  

Okos konyha 

Az okos konyha nem csak az intelligens otthoni eszközök jelenlétét hordozza magában. Megjelenik az okosabb tárolás, szaporodnak a beépített tároló és multifunkcionális berendezések is. 

A kávéfőzőt, turmixgépet, kenyérpirítót és egyéb kisgépet rejtő készülékgarázsok, a beépíthető kamrák, a sok-sok fiók, a praktikus rendezők, a padlótól plafonig, faltól falig érő szekrények, a testre szabható elválasztók mind-mind segíti majd hétköznapjainkat. 

Az okos hűtők, borhűtők, sütők és mikrók, mosogatógépek appokról vagy hanggal vezérelhetők. Egy intelligens hűtő bevásárlólistája, egy automatizált világítási rendszer, és egyéb asszisztensek rengeteg időt spórolhatnak majd meg nekünk, ami a mai rohanó világunkban igen nagy segítséget jelenthet nekünk.  

konyha-trendek-cf7c3-396f9-7b4a8_OfficeVersion 

Gépek 

Az elszívók vagy eltűnnek és a pultba „integrálódnak”, vagy drámai fókuszponttá válnak. Különleges megoldás egy természetes fával, halszálka mintában burkolt vagy egy mintás páraelszívó. Nem kell megijedni a pultba integrált elszívóktól, hiszen az indukciós főzőlapok kevesebb gőzt termelnek, mint a gázosak, ezáltal kisebb páraelszívó is elég. 

A legizgalmasabb trendek közé tartoznak a szűrőrendszerrel felszerelt csaptelepek, amelyekben külön csapok találhatók a szénsavas szódavízhez, valamint a teához, kávéhoz szükséges gőzölgő forró vízhez, illetve a konyhákban szaporodnak az olyan extrák is, mint a beépített kávéfőző, az ital bár és a smoothie-állomás. 

Egy igazán menő konyhában olyan mosogató is van, amelyben vágódeszkák, szűrők, szárító állvány és beépített mosószeradagoló is van. Illetve jellemzőek lesznek még a LED-es világítással ellátott, belső vízadagolós, bevásárlólistát készítő franciaajtós hűtőszekrények. 

A legújabb, szülőbarát trend a szállodahatás, ami gyakorlatilag a hálószobába költöztetett konyhagépeknek köszönhetően lehetővé teszi a kényelmes kávézást, teázást, koktélozást vagy turmix ivást. Ezen trend mentén érdemes megemlíteni, hogy a hűtő is egyre több helyiségben bukkan fel a lakásban köszönhetően a biotermékeknek, kozmetikumoknak, melyeket például a fürdőszobában, hálószobában, játszószobában, otthoni irodában vagy kondiszobában használunk. 

Nem túl meglepő hír, hogy továbbra is a rozsdamentes acél uralja a konyhát, de terjedőben vannak a matt fekete mellett a fényes fehér készülékek is. 

Az indukciós főzőlapok is egyre népszerűbbek gyorsaságuk és energiatakarékosságuknak köszönhetően. 

 

Világítás 

A dimmelhetőség mostanra már "alapfelszereltségnek" számít. Alapvetően a többrétegű, azaz az általános, a helyi és a hangulat- vagy éjszakai világítás ötvözete dívik egy ideje otthonainkban, és ez 2024-ben is megmarad. 

A beépített (és sok esetben rejtett) világítás lesz a menő. Továbbra is terjednek a pultot „ellebegtető” pult alatti fények, illetve az egész szekrényt, konyhaszigetet „ellebegtető” lábazat tetején található LED csíkok, melyek a rejtélyesség érzetét kölcsönzik a konyháknak. 

Meglepő trend, hogy a falikarok átvándorolnak a lakás többi részéből a konyhába, megfűszerezve azt. 

Divat lesz még a látványos, túlméretezett függesztékek használata, melyek egyszerre stílusosak és praktikusak, hiszen a világítás az otthon ékszere. Választhatunk akár olyan darabokat is, melyeket alapvetően a nappaliba, étkezőbe vagy a hálóba tennénk. 

A lámpatesteket most olyan funkciókkal kell felszerelni, mint a mozgásérzékelés, a hangaktiválás és a programozhatóság, hogy illeszkedjenek az emberek életmódjához és időbeosztásához. 

Az arany, a sárgaréz, a bronz lesz a sláger, de továbbra is népszerűek a fekete és ezüst lámpatestek, valamint a természetes alapanyagú lámpabúrák is trendik. Mesterséges megvilágításunkat ne felejtsük el VELUX tetőtéri ablakokkal összhangba hozni a fény maximalizálása érdekében! 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITTtalálod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:     

www.hnadesign.hu  

 


Ezt a bejegyzést 2024. január 2-án tettük közzé. 

 

Olvasd el a sorozat első és második részét is!

Konyha trendek 2024-ben – 1. rész

Konyha trendek 2024-ben – 2. rész