Konyha trendek 2024-ben – 2. rész

2024-ben a konyhák újra felmelegszenek, a meghittség visszatér, és az emberek elkezdik otthonosabbá, szobaszerűbbé alakítani ezeket a tereket, hiszen egyre több időt töltünk itt családtagjainkkal, barátainkkal. A konyha immár a praktikumról, az örömről és a vidámságról fog szólni.

A letisztult vonalú, minimalista, mindent integráló konyhákba bekerülnek a dekorok, műalkotások, illetve a műalkotásokkal egyenértékű lámpatestek. A konyhánk egy kreatív, de ugyanakkor biztonságos menedékké avanzsálódik, és a maximalizmus felé veszi az irányt. Már nem csak a főzés színtere lesz. 

Bútor 

Az emberek minimalista megjelenésű, működőképes konyhákra vágynak, a gyakran sima frontokkal, foltálló anyagokkal, rengeteg tároló hellyel és olyan munkalapokkal, amelyek a cseppfalon folytatódnak. A konyhák számtalan eszközt és megoldást elrejtenek, így a tér tetszetős és átlátható. 

A konyha központi bútorává az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő konyhasziget válik. Ezt már nem csak előkészítésre, hanem főzésre, mosogatásra, és vendégfogadásra is használjuk. 

A szekrényeken időnként hornyolt bútorfrontok találhatók Hampton stílusban, belsejük pedig testreszabott, innovatív tárolási megoldásokkal teli.  Ezért cserébe megjelenhetnek a nyitott polcok legdekoratívabb tárgyainknak, növényeknek, dekoroknak, műalkotásoknak.  

A padlótól plafonig érő szekrényekbe italállomások, kamravasalatos elemek, rejtett fiókok, fiókelválasztók kerülnek. Az alsó szekrények mélyülnek, és a felső szekrények ideje lejár! 

Fogantyúk 

A bútorfrontokon kétféle fogantyú lesz jellemző. Az egyik a már jól megszokott push-open megoldás, a másik pedig a drága, ékszerszerű fogantyúk használata. Anyaguk szempontjából a matt fekete és a titán felületek egyre népszerűbbek, de a sárgaréz továbbra is sláger, különösen a vintage megjelenésű darabok. 

Anyagok 

A márvány már évek óta a konyhák alappillére, hiszen klasszikus szépséget és időtlenséget sugároz. Ehhez most olyan anyagok társulnak, mint a kő, a kerámia, természetes fa, a sárgaréz és természetesen a rozsdamentes acél. 

Bár a márvány porózussága miatt érzékeny anyagnak mondható, de egyre többen vállalják be ennek ellenére, és elfogadják ezen anyag tökéletlenségét, látszó élettörténetét. A patina az, ami egy teret széppé, egyedivé és dinamikussá tesz. 

Sok tulajdonos pedig épp ellenkezőleg, a mesterséges, könnyen tisztántartható felületeket választja majd, elfogadva annak „sterilségét”. 

A konyha jövőre fehér helyett „tele lesz” fa szekrényekkel, amelyek illeszkednek majd a parkettás padlóhoz, hiszen a fa hozza be a melegséget a terekbe. Terjednek azonban a közepesen sötét és sötét fa árnyalatok is. Egyre népszerűbbek a merész fa erezetek, szaporodnak a tölgy mellett a dió és éger konyhák is, köszönhetően csodás rajzolatuknak. 

Felületek 

A 2024-es trend kulcsa az egyensúly. Amennyiben elég természetes napfény áramlik be tetőtéri ablakainkon, a matt szekrények ragyogóvá válnak. A hatás fokozásához sok kontrasztra van szükséges, melyet fényes munkalapokkal és természet ihlette árnyalatokkal tudunk létrehozni. 

Ha ragaszkodunk a magasfényű felületekhez, akkor azokat matt fa szekrényekkel, polcokkal ellensúlyozhatjuk. 

Érdekességképpen elmondható, hogy az új hűtőszekrények elkenődésmentes, ujjlenyomat biztos bevonattal rendelkeznek, hogy készülékünk mindig sima és tiszta legyen. 

Viszont a fényes sárgarezet használjuk lakkozatlanul, hogy idővel a patina „otthonosabbá” tegye! 

Burkolatok  

A halszálka még mindig tartja magát mind a padlón, mind a cseppfalon, illetve bútor frontokon is, de a fózolatlan metrócsempe és a zellige csempe is tovább éli életét a falakon. 

Egyre terjednek a fugamentes felületek, melyeket könnyű tisztántartani. A padlón beton, műgyanta, vagy vinyl formájában, a falon és pultokon pedig kvarc, márvány vagy gránit képében. 

Amennyiben a konyhában szívesen kifejeznénk személyiségünket, nyugodtan használjunk itt színeket és mintákat is a burkolatokon! 

Konyhapult 

A cseppfalak gyakran ugyanabból az anyagból készülnek, mint a munkalapok, így az amerikai konyhás terekben a konyha igazán feltűnő fókuszpontot kap, ráadásul könnyen tisztára is törölhetők ezek a felületek. 

Az igazi, drámai elemek a konyhában ezúttal a munkalapok lesznek, hiszen mind a pult, mind a sziget mérete növekszik, ezért ide érdemes például egy páratlanul szép, erezett márványt vagy egy szép palát, kvarcot vagy gránitot választani. 

Színek 

A színeket a természetközpontúság jellemzi a biofil trendnek köszönhetően.  

Divatosak a drámai és meghitt árnyalatok, főként a zöldek (az erdő zöldektől, a zsályán át, a smaragdon keresztül a világosabb földes árnyalatokig), a füstös kékek, a gazdag barnák, a burgundivörösek, a fáradt narancsok, a terrakották és a szilvalilák. 

Fontos, hogy olyan színt válasszunk, melyet kedvelünk és mely tükrözi személyiségünket, hiszen a konyha drága mulatság és hosszútávra tervezzük. 

Fontos tudni, hogy a fehér sem megy ki a divatból, de helyét inkább a krémfehér veszi át, mert az jobban passzol a kék, zöld és fa árnyalatokhoz. 

Amennyiben félünk a színektől, használjuk azokat a fogantyúkon, konyhagépeken vagy textileken! 

Csapok 

A krómot leváltva a matt fekete, illetve a titán és a rozsdamentes acél felületek is egyre népszerűbbek, de jövőre a színes csapok és az arany lesz a sláger. A sárgaréz továbbra is népszerű, különösen a vintage megjelenésű csapok tekintetében. 

Felület szempontjából a matt, szálcsiszolt vagy szatén felületet részesítik előnyben majd a vásárlók, hiszen a polírozott felületeknél ezek jobban elrejtik a foltokat. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásaitITTtalálod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu  

 


Ezt a bejegyzést 2023. december 2-án tettük közzé.

 

Kapcsolódó bejegyzéseink:

Konyha trendek 2024-ben – 1. rész

Konyha trendek 2024-ben – 3. rész

Milyen előnyei vannak a konyhaszigetnek a tetőtéri konyhában?

Inspiráló ötletek a tetőtéri konyha praktikus kialakítására