Konyha trendek 2024-ben – 1. rész

Míg 2023-as év az Art deco-ról, a túlzott maximalizmusról és a Barbie álomról szólt, addig 2024-ben konyháink nem feltétlenül egy divatot fognak követni. Előtérbe kerül a kreativitás és a személyesség, illetve az, hogy konyhánk hogyan működik helyettünk, hogyan szolgálja legjobban kényelmünket. Bejegyzés sorozatomból a 2024-es konyha trendeket ismerheted meg.  

A túl fehér, steril és minimalista konyhák ideje lejárt, jön egyfajta maximalizmus, ahol a kulcs az elemek harmonizálása és a rendezett káosz létrehozása. A konyhák elegánsak, letisztultak, kifinomultak, de a különböző minták, textúrák és anyagok rétegezése vizuálisan dinamikus környezetet teremt. A merész színek, a bonyolult minták, valamint a bútorok és kiegészítők eklektikus keverékei kerülnek a középpontba, ahol a modern és a régi elemek ötvöződnek. 

A hangsúly a funkcionalitáson, az optimalizált tárolási megoldásokon, a csendes és környezettudatos gépeken lesz, és persze azon, hogy a környezet mindeközben derűs és megnyugtató legyen; örömöt, kényelmet és inspirációt nyújtson. A korszerű, rejtett megoldások keverednek a személyes elemekkel, így az egész család és baráti kör szívesen gyűlik itt össze. 

Környezettudatosság, fenntarthatóság 

A fenntarthatóság az elmúlt években a belsőépítészet/lakberendezés fontos elemévé vált, mely tendencia tovább erősödik, mert egyre több lakástulajdonos részesíti előnyben a környezetbarát döntéseket. Előtérbe kerülnek az újrahasznosított és környezetbarát anyagok, az alacsony fogyasztású, energiahatékony készülékek és világítási megoldások. A konyhákba beépülnek a víztakarékos berendezési tárgyak, valamint a beépített újrahasznosítást elősegítő és komposztáló rendszerek. Az emberek szívesebben megfizetik majd az energiatakarékos, hosszú élettartamú készülékeket, így azokat ritkábban kell cserélni. Régebbi készülékeink eladományozása szintén a környezetbarát megoldások közé fog tartozni. 

A fenntartható dizájnelemek, bútorok beépítése csökkenti a háztartás ökológiai lábnyomát. A természetes és szerves anyagok, mint például a bambusz, a parafa és a fa nagy keresletet jelent majd környezetbarát természetük és esztétikai megjelenésük miatt. Konyhánk dizájnja minden eddiginél jobban fog kötődni a természethez. A zöld árnyalatai, a szobanövények használata és az újrahasznosítás is egyre nagyobb méreteket ölt majd. 

Exkluzivitás 

A kiváló minőségű anyagok, az egyedi megoldások és a finom kivitelezés meghozza a konyhákba az áhított exkluzivitást. Ezek egy szerényebb méretekkel rendelkező konyhát is pazarul fel tudnak dobni, belecsempészve az enteriőrbe a luxus érzést. A csendes luxus pedig teljesen új értelmet kap a konyhában. A tervezők ma már rendkívül odafigyelnek a készülékeik által kibocsátott zajszintre, valamint a konyhaajtók nesztelen csukódására. Ráadásul, ha egy kandallót is betervezünk ide, akkor válik igazán exkluzívvá ez a tér! 

Stílusok 

2024-ben a kortárs, a század közepi és skandináv dizájnok lesznek népszerűek, vintage vagy klasszikus elemekkel fűszerezve, sok fával és némi arannyal meghintve. 

Elrendezés 

Elrendezés szempontjából elmondható, hogy egyre nagyobb hangsúly kerül a konyhában történő étkezésre, és ezek az étkező zónák több helyet foglalnak el, mint korábban. A konyha tehát nem csak a főzés és előkészítés színtere lesz. 

Újjáéled a kamra iránti igény is, hiszen így rengeteg holmit tárolhatunk úgy, hogy nem kell a tökéletes rendre törekedni. Illetve, ha nincs mód külön kamrára, akkor elrejthető konyhában érdemes majd gondolkodni, ahol a főzés nyomai egy mozdulattal eltüntethetők. 

A konyhákba bekerülnek a vízszűrővel rendelkező „wellness sarkok” is, melyek kényelmesen beférnek a padlótól plafonig, faltól falig érő szekrényekbe, illetve egyre növekvő méretű konyhaszigetekbe. 

A sziget a konyhában mindig egy fókuszpont, és egyúttal egy remek lehetőség egy „műalkotás” létrehozására is, ahova ráadásul most már nem csak egy, hanem kettő, néha három oldalról integrálunk majd asztalrészt székekkel, így könnyedebb lehet a társalgás. 

Biofil design 

A 2024-es év nagy trendje a biofil tervezés lesz, az emberek ugyanis szeretnének többet kapcsolódni a természethez. A nagy ablakok, az üveg teraszajtók és az ablakfalak segítenek behozni a konyhába a kinti teret. 

A zökkenőmentes átmenetet a kint és bent között a beltérben alkalmazott zöld árnyalatok, a természetben található színpaletta, a természetes anyagok és a beltéri kertek, növényi minta, növényfal használata is fokozza. 

A benti zöldterületek, gyógynövények, fűszernövények adják az egészségtudatos életmód legjavát. Ez a fajta kapcsolódás a természettel segít a relaxálásban és a regenerálódásban is, hiszen a természetes elemek nyugtató hatással vannak idegeinkre. 

A tetőtéri ablakok bőséges természetes fényt engednek be, és lehetővé teszik a család és a barátok számára, hogy élvezzék a friss levegőt főzés és szórakozás közben. 

Tarts velem a következő részben is! 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITTtalálod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:     

www.hnadesign.hu 

 


Ezt a bejegyzést 2023. november 25-én tettük közzé. 

 

Olvasd el a sorozat következő részeit is!

Konyha trendek 2024-ben – 2. rész 

Konyha trendek 2024-ben – 3. rész